Táncházzal ünnepelt a Viola Dance Ensemble

/ Győriványi Csongor Márton /
gyorivanyi.csongor.marton képe
A Viola Dance Ensemble évadnyitó és születésnapi táncházán gyerekek és felnőttek egyaránt részt vehettek kézműves foglalkozásokon, táncos programokon, és megízlelhették a magyar konyha ízeit.
KézművesfoglalkozásGyermektáncházRicsi bácsi játszóházaMagyaros finomságok

A Viola Dance Ensemble évadnyitó és születésnapi táncházat tartott, amely különleges alkalom volt, hiszen a táncegyüttes 5 éves fennállását is megünnepelték. Az esemény célja nemcsak a közösség összehozása és szórakozás volt, hanem az is, hogy a résztvevők betekintést nyerhessenek a magyar néptánc hagyományaiba, kicsik és nagyok egyaránt. Emellett magyar kulináris élményben is részesültek a résztvevők, hiszen a büfében többek között zsíros kenyér, körözöttes kenyér, paprikás krumpli és pogácsa közül is lehetett válogatni.

Az élő zenét az egész esemény alatt a Folktone Productions biztosította. A programok megkezdése előtt a zenekar kiállt zenélni a táncháznak otthont adó épület elé és bemutatta a magyar népzenét a brüsszeli járókelőknek. Nagyon nagy sikert arattak ezzel, hiszen akkora tapsot kaptak, hogy még bent az épületben is hangosan hallatszott. A kapunyitás után a programok rögtön a gyerekek számára kínáltak lehetőségeket. Ferencz Ági és Tamás kézműves foglalkozásán a résztvevők népi ihletésű alkotásokat készíthettek, ami minden generáció körében népszerű volt. Az esemény laza hangulatban telt a gyermekeknek és szüleiknek egyaránt, akik örömmel kapcsolódtak be a kézműves tevékenységekbe.

Ezt követte Ricsi bácsi interaktív játszóháza, amely a gyerekek fizikai és szellemi aktivitását is lekötötte. A játékos program során a kicsik és nagyok együtt szórakozhattak, miközben játékosan ismerhették meg a néptánc alapjait.

Demeter Panni gyermektáncházát szintén nagy érdeklődés övezte. A program lehetőséget adott arra, hogy a fiatalok játékos formában tanulják meg az alapvető tánclépéseket. A néptánc ritmusait és lépéseit könnyen el lehetett sajátítani, így még azok is bátran belevágtak, akik korábban soha nem táncoltak.       

A délutáni programot a moldvai táncház követte, amely már hivatalosan is megnyitotta a felnőttek számára a táncparkettet. A moldvai táncok ritmusai könnyedén táncba hívták a résztvevőket, legyenek akár kezdők, akár tapasztalt táncosok. A táncház vezetői segítőkészen magyarázták el a lépéseket, így mindenki bekapcsolódhatott.

Mint fentebb már említésre került, az esemény különleges apropója a Viola Dance Ensemble megalakulásának 5 éves évfordulója volt. Ennek örömére estefelé, egy koccintásra lettek meginvitálva a jelenlévők.

Az esemény estére teljes mértékben a felnőtteké lett, amikor a 19 órától kezdődő felnőtt táncház került sorra. A hagyományos magyar néptáncok élő zenére történő bemutatása és tanulása, illetve, a különböző tájegységek táncainak kipróbálása fergeteges hangulatot idézett elő, a résztvevők mind önfeledten szórakoztak.

Az évadnyitó és születésnapi táncház sikeres esemény volt, amely minden korosztály számára kínált érdekes programokat. A gyermekek és a felnőttek egyaránt jól érezték magukat, miközben megismerkedhettek a néptánc hagyományaival, valamint a Viola Dance Ensemble közösségével. A résztvevők láthatóan elégedetten távoztak, így remélhetőleg viszontlátjuk őket a következő rendezvényen, ahol újra részesei lehetnek a közös táncnak és a magyar kultúra ápolásának.