Szüreti bál Vancouverben

Jókedvből, néptáncból és borból sem volt hiány

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland2024 képe
A Vancouveri Magyar Kulturális Egyesület hagyományos és igen népszerű rendezvénye a Szüreti bál, mely idén sem maradhatott el. A várva várt estet szeptember közepén tartották a Magyar Ház nagytermében. Míg a „szőlőlugasokra” finom és illatos szőlő, addig az asztalokra és a poharakba tokaji bor került.
A Csárdás Gyermek Néptánccsoport fellépésePillanatkép a gyermekek által bemutatott szatmári táncbólA Forrás Néptánccsoport előadás közbenGyörgyfalvi tánc a felnőttek előadásában

A bált megelőző napokban már az előkészületektől volt hangos a Magyar Ház. A Csárdás Gyermek Néptánccsoport szokásos csütörtöki próbája előtt folyt a nagyterem díszítése. Közel 200 székre került székhuzat. Ebből is látszott, hogy sok vendég érkezésére számítottak a szervezők. A szombati rendezvényre valóban szép számmal voltak kíváncsiak, több mint 180 ember gyűlt össze a bál alkalmából. Ami igaz az igaz, nem sok szabad hely maradt a táncra.

Az est közös vacsorával vette kezdetét. A megelőző napokban, a konyhában is serényen folyt a munka. Salátától a süteményig bőséges és ízletes menü készült. A vacsoránál felszolgált desszert mellett a tánccsoport tagjai által készített finomságok, mint például, palacsinta is csalogatta az édesszájúakat. Az árusításból befolyt összeggel pedig a tánccsoportok működését támogathatták a vásárlók.

Sokak számára ismeretes a régi rádióműsorból: „Jó ebédhez szól a nóta.” A vancouveri szüreti mulatságon ez emígy alakult át: Jó vacsorához jár a tánc. Miért is mondom ezt? Ugyanis az est folyamán, elsőként a Csárdás Gyermek Néptánccsoport lépett fel és egy szatmári táncot mutattak be a közönség nem kis örömére. Hatalmas taps fogadta a másfél tucat lelkes gyermekből álló csoportot. Utánuk a Forrás Néptánccsoport táncosai szórakoztatták a közönséget. A bálon debütált a csoport újonnan betanult erdélyi koreográfiája, mely egészen pontosan egy györgyfalvi tánc volt. A Forrás Néptánccsoport ezzel a tánccal fog fellépni a 46. Nyugat-Kanadai Magyar Néptánc Fesztiválon.

A műsort tombolahúzás, jó kedélyű beszélgetés és borozgatás követte. Egészen zárásig pedig élőzene és tánc is várta a mulatni vágyókat. Minden sikeres rendezvény, ahogy ez a bál is igazi csapatmunka eredménye. A 2024-es Szüreti bált pedig a vidám társaság, néptánc, finom ételek és magyar borok tettek még emlékezetesebbé!