Rubik-kocka bemutató a varsói Tudományos Fesztiválon!

/ Radziwon Éva /
radziwon.eva képe
2024. szeptember 21-én, szombaton Kocza István, magyar speedcubing bajnok, Rubik-kocka bemutatót tartott a Varsói Egyetemen. Az esemény a varsói Tudományos Fesztivál, a Festiwal Nauki keretében, a Rubik-kocka feltalálásának 50. évfordulója alkalmából került megrendezésre a varsói Liszt Intézet közreműködésével.
 Grzegorz Łubczyk könyvbemutatójaVakon kirakás - speedcubing bemutatóBeszélgetés a bajnokkalKocza István aláírja egy kisfiú kockáját

A bemutató előtt Grzegorz Łubczyk, Lengyelország volt magyar nagykövete mesélt a közönségnek legújabb “Od Rubika do Rubika” (Rubiktól Rubikig) című könyvéről. A könyvbemutatón láthattunk Rubik Ernőről készült gyermekkori képeket, betekintést nyertünk a kocka feltalálásának és népszerűsítésének történetébe, valamint a feltaláló életének lengyel vonatkozásaira is fény derült.

Ezután Kocza István, a vakon kirakás mestere, ismertette a Rubik-kocka történetét, különféle változatait és kirakási módjait, majd rövid speedcubing bemutatót is tartott a közönség számára. A bemutató magyar nyelven zajlott, a Liszt Intézet programkoordinátora, Bata-Bocian Alexandra tolmácsolásával. Kocza István nevét egyébként nem csak a Rubik-kocka versenyekről ismerheti a nagyközönség: ő az, aki 2007 óta minden évben Rubik-kockának öltözve indul a budapesti maraton-futáson.

Az eseményen mintegy 50 fő vett részt, kicsik és nagyok egyaránt. A bemutató után a résztvevőknek lehetőségük nyílt beszélgetni és fényképezkedni a bajnokkal, sőt, saját tudásukat is próbára tehették.

Érdekesség, hogy a lengyelek különösen jók a versenyszintű kockázásban: az idei Európai bajnokságon például a tizenhét versenyszámból hatot lengyel versenyző nyert.