A magyar néptánc találkozása Brüsszel történelmével

/ Győriványi Csongor Márton /
gyorivanyi.csongor.marton képe
A brüsszeli Liszt Intézet épülete különleges történelmi háttérrel rendelkezik, hiszen a középkori városfalra épült. Ezt kihasználva, a Heritage Days alkalmából az intézet egy magyar kultúrát népszerűsítő programot szervezett a Viola Dance Ensemble közreműködésével.
Brüsszeli várfal az Liszt IntézetbenTérképes ismertető a magyar néptáncrólTánctanítás az érdeklődők számáraTánctanítás az érdeklődők számára

A brüsszeli Liszt Intézet egy központi elhelyezkedésű épületben működik Brüsszel szívében, a belvárosban. Az épület különlegessége, hogy egy történelmi jelentőségű helyszínen áll, mivel a középkori városfal maradványaira épült rá. Ez a történelmi háttér az épület belső terében is megmutatkozik, hiszen egyik fala maga a régi várfal része, amely jól látható a látogatók számára. Ez a jelentős történelmi kapcsolódás tette az épületet fontossá a brüsszeli Heritage Days szempontjából, és ennek köszönhetően a látogatók számára is megnyitották az épületet.

A Liszt Intézet munkatársai ügyesen éltek ezzel a lehetőséggel, és a Heritage Dayst felhasználták arra, bemutassák a magyar kultúrát az épületbe betérő látogatók számára. Ennek részeként Monzolai Flóra és Csendes Gergely, a Viola Dance Ensemble két tagja, különleges magyar néptánc oktatást tartottak az érdeklődők számára. A program négy órán keresztül zajlott, és nagyon jó hangulatban telt, a résztvevők lelkesedésének és a táncosok tapasztaltságának köszönhetően. Minden egyes órában egy rövid, ám lényegre törő ismertetőt tartottak a magyar néptáncról, a népzenéről, és arról, hogyan működnek a táncházak. Egy térkép segítségével vizuálisan is bemutatták a Kárpát-medence különböző tájegységeit, és elhangzottak a legfontosabb információk mindegyik tájegységről, így a látogatók átfogó képet kaptak a magyar néptánc gazdag hagyományairól.

Az ismertetők után minden órában más és más tájegység táncait tanította meg Flóra és Gergely. Ezek között különböző történelmi korszakok és régiók táncai is helyet kaptak, így a résztvevők változatos, izgalmas programban vehettek részt. A táncoktatás rendkívül interaktív volt, és a látogatók aktív részvételére épült, így mindenki saját maga is kipróbálhatta a magyar néptáncot. Nem csak magyarok, hanem külföldiek is vettek részt az eseményen, ami különösen izgalmas volt, hiszen így egy nemzetközi közönség is megismerkedhetett a magyar kultúrával. Az esemény látogatói között sokféle élethelyzetű ember megfordult: helyi fiatal párok, kisgyerekes magyar és külföldi családok, valamint idősebb nyugdíjasok is jelen voltak.

Különösen figyelemre méltó volt, hogy a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki nagyon jól érezte magát, és láthatóan nagy élvezettel vett részt a programokon. A rendezvényen nagyon izgalmas volt megtapasztalni, hogy a külföldiek mennyire érdeklődnek a magyar kultúra iránt, és mennyire pozitívan fogadják azt. Ezen felül jó érzés volt látni, hogy azoknak, akik esetleg korábban nem sokat tudtak Magyarországról, most lehetőségük volt megismerni egy új oldalt az országból, és az első benyomásuk Magyarországról kifejezetten pozitív élményként maradhatott meg.