Basingstoke-i tanuló sikere az V. József Attila Vers- és Prózamondó Versenyen

A kitartó készülés meghozta a vágyott eredményt

/ Bihari Ágnes Klára /
bihari.agnes.klara képe
Szereplésre adni a fejét mindenki számára izgalommal teli felkészülési időszakot, a fellépést közvetlenül megelőző felfokozott és feszültséggel teli várakozási időt, majd a színpadra állva a szereppel való egybeolvadást és a feszültség feloldódását jelenti. Ez a motívumsor volt megfigyelhető annál a 13 éves fiatal hölgynél, Molnár Eszternél is, akinek élete első szereplését máris siker koronázta.
Az V. József Attila Vers- és Prózamondó Verseny versenyzői a zsűrivelA verseny programjaMolnár Eszti, amint felvágja a megérdemelt jutalomtortát. Világoskék pólóban a tanulójára büszke iskolavezető, Csontos Hajnalka.A Basingstoke-i Magyar Iskola emléklapja, melyet a tanuló felkészítésében való kitartó munkáért kapott az intézmény

Az V. Angliai József Attila Vers- és Prózamondó Versenyt 2024. június 8-án tartották Londonban. A rendezvényt az Angliai Magyar Versmondók Egyesülete szervezte, és a Londoni Magyar Ház adott helyszínt a programnak.

A versenyre 2024. május 20-ig lehetett jelentkezni gyermek (7-13 év), ifjúsági (14-19 év) és felnőtt (20-99 év) kategóriában, így minden versenyző számára maradt elegendő idő a felkészülésre. A versenyzőknek egy József Attila verssel, valamint az egyetemes irodalomból szabadon választott verssel vagy prózával kellett készülniük. A versenyzők eldönthették, hogy az általuk választott két mű közül melyiket adják elő.

A korábbi (Covid-19 járványhoz kapcsolódó) évekhez képest már az előző versenyen is nagy változás volt, hogy a versenyzőknek a 4 tagú zsűri és a nézőközönség előtt, a Magyar Ház színpadára kiállva kellett elmondaniuk a választott irodalmi alkotást a néhány évvel ezelőtti videofelvételen való szerepléshez képest.

A megmérettetésre a londoni Trafalgar térhez közel található Magyar Házban/Liszt Intézetben került sor. A rendezvényt az Angliai Magyar Versmondók Egyesülete szervezte, és számos támogató között fő támogatóként említhetjük meg Magyarország Angliai Nagykövetségét, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságát, a Bethlen Gábor Alapkezelőt, illetve a Magyarok Angliai Országos Szövetségét. További támogatást nyújtott a rendezvényhez számos, angliai magyar vállalkozó és vállalkozás.

A rendezvény az Angliai Versmondók Szövetsége elnökének ünnepélyes köszöntőjével és a zsűritagok bemutatásával kezdődött. Ezt követte a gyermek (24 versenyző), majd ifjúsági (6 versenyző), végül a felnőtt (13 versenyző) kategória versenyzőinek előadása, majd a gálaműsor, végül pedig az eredményhirdetés és díjkiosztó.

A versenyre jelentkezők magas száma mutatja, hogy az Angliában élő magyarság kötődik gyökereihez, igényt mutat arra, hogy ápolja a magyar nyelvet és időt, energiát fordítson a magyar irodalom megismerésére és annak közönség előtt történő bemutatására.

A Basingstoke-i Magyar Közösségi Iskola 13 éves tanulója, Molnár Eszter április óta készült a versenyre. Amiben kezdettől fogva biztos volt, hogy József Attila és Petőfi Sándor művei közül fog választani. A felkészülés során számos verset értelmezett és megtanult, míg végül József Attila Kedves Jocó és Petőfi Sándor Falu végén kurta kocsma című versét választotta a versenyhez. A zsűri előtt az utóbbit adta elő, szép, ékes magyarsággal, egyedi népies hangzással. Előadását a közönség különdíjjal jutalmazta.