Betli és szanadu

Preferánsz: egy melbourne-i magyar kártyajáték

/ Várdai Levente /
vardai.levente képe
Az vagy amit megeszel – tartja a régi közmondás. De az is rengeteget elmond az emberről, hogy mivel tölti szabadidejét. Van egy kártyajáték a melbourne-i magyarok körében, amelyen az idő vasfoga sem fogott ki. A Preferánsz kártyajátékot hetente játsszák, a megszokott magyar kártyapaklival a melbourne-i Magyar Kultúr Kör összejövetelein.
Kártya, Melbourne, Magyar kártya, Ausztráliai magyarok, KCSPKártya, Melbourne, Magyar kártya, Ausztráliai magyarok, KCSPKCSP, Melbourne-i magyarok, ausztráliai magyarok, Melbourne, Magyar Kultúr Kör

Számos magyar szervezet működik a Victoria állambeli Melbourne területén, így nagy a pezsgés kulturális programok tekintetében. Közülük a Magyar Kultúr Kör péntekenként rendezi meg összejöveteleit, kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a nekik tetsző programot. Magyar nyelvóra és néptáncpróba a fiataloknak, míg párhuzamosan beszélgetésre, tombolára, kártyázásra nyílik lehetősége az idősebb generációknak.

Tábla

Mindeközben a lángost is sütik az asszonyok, mindenki örömére. Kártyázni elsősorban az urak szoktak, két külön asztaltársaság veri a blattot egymás mellett minden pénteken. Összetartó a társaság, hiszen egyedül vagy ketten nem igazán lehet kártyázni. Az egyik asztalnál – ahol többnyire négyen ülnek – a Tábla dívik. Nincs átjárás, már régen eldőlt, hogy mit játszik az ember hetenként.

Preferánsz

A másik kedvelt játék múltját a helyiek egészen az 1940-es évek végére vezetik vissza, amikor a világháború következtében számos magyar választotta új hazájának Ausztráliát. A Preferánszos asztalnál is négyen ülnek, bár csak hárman lehet játszani. Mindig van egy osztó is, tehát senkinek sem kell attól tartania hogy esetleg unatkozna. Megy a beszélgetés, csipkelődés, ugratják egymást – persze mindezt magyarul.

Egyikük közülük Fazekas Gáspár – akit mindenki csak Gazsinak hív – már több mint 40 éve költözött Ausztráliába. Elmondása szerint a kártya szabályai a délvidékről származnak, onnan hozták magukkal az idősebbek. Hozzátette, hogy Melbourne magyar lakói közül sokan vannak azok akik a hajdani Jugoszláviából érkeztek a koalák és kenguruk földjére.

Mik a játék szabályai? Nem olyan egyszerű a kérdésre a válasz, jó-pár kört végig kell néznie a kezdőnek, mire ráérez. Ám aki szeretné, az online is utánajárhat az ausztráliai magyarok között közkedvelt játék kereteinek.