Wass Albert felolvasó maraton Chesterben

VÁLJUNK ÚJRA NEMZETTÉ!

/ Cseh Csaba /
cseh.csaba képe
„Ahol nem az a fontos, hogy ki mennyi pénzt hoz az országba, hanem, hogy ki mennyi szépet és jót tud cselekedni a magyar közösségért." ♦ Február utolsó hétvégéjén a Kárpát-medence és a nagyvilág magyar közösségei tizenkettedik alkalommal kétnapos szépirodalmi ünnepet szerveztek, melyen Wass Albert és más magyar írók, költők műveit idézték meg 25 órán keresztül.
Csoportkép a felolvasó maraton résztvevőirőlA Wass Albert felolvasó maraton helyszíne - Kádárné Szász Hilda chesteri közösségvezetőnélA 25 órás felolvasó maraton kezdetén Magyar szerzők művei terítéken

A 2019. február 22-én, pénteken este 5 órakor kezdődő felolvasó maratonra a közel hatvan helyszín között találjuk Chestert is. Kádárné Szász Hilda a Chesteri Magyar Közösség vezetője és egyben az egyik nagy tisztelője Wass Albertnek, elhatározta, hogy családjával és barátaival csatlakozik ehhez a nemes kezdeményezéshez. Az esemény minden érdeklődő számára nyitott volt. Akár egyetlen verssel vagy regényrészlettel is lehetett jelentkezni, vagy csak hallgatóként ellátogatni az ingyenes rendezvényre, melynek célja a LÉLEKEMELÉS és a KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS mellett a JÖVŐÉPÍTÉS volt! A felolvasott részlet után ugyanis ki-ki elmondhatta gondolatait arról, mit érez, milyen érzelmeket váltott ki benne a felolvasott részlet, miért fontos számára, és miért fontos mások számára a felolvasott részlet.

A felolvasó maraton a Magyar Himnusz, a Székely Himnusz eléneklésével és Wass Albert: Hontalanság hitvallása című ars poeticája felolvasásával vette kezdetét. Első nap kézbe vehettük Wass Albert húsz könyvét, és felolvashattunk ezekből, meghallgathattuk Bartók: Román Táncok című zongoradarabját is Pávai Gyopár zongoratanárnő tolmácsolásában. Az elhangzott versek, művek közt nemcsak Wass Albert írásai, hanem kortársainak az alkotásai is elhangoztak. Mindezek mellett a magyar irodalom kimagasló egyéniségeit is megidéztük, így Petőfi Sándort, Vörösmarty Mihályt, Arany Jánost, Reményik Sándort, Pilinszky Jánost, Sütő Andrást stb.

Az est folyamán Skype-on élőben bejelentkezett Káldi Attila, a MAOSZ  (Magyarok Angliai Országos Szövetsége) titkára, aki köszöntötte a szervezetnevében a rendezvény résztvevőit, sok sikert, kitartást kívánva a maratonhoz, illetve a Southend-i közösség nevében Wass Albert idézetet olvasott fel. Köszönet a MAOSZ-nak, hogy támogatta lélekben a rendezvényt.

Az éjszaka nehezen, de kitartással telt el, folyamatos műsorral, kandallótűz mellett, mely nemcsak testünknek, hanem lelkünknek is meleget adott. A maraton során megtekintettük a Wass Albert emlékére készített „Adjátok vissza a hegyeimet” című dokumentumfilmet, amely a jelenlévőket elkalauzolta a rendezvény névadójának gyermekkori helyszíneire. A film során egy igazi történelmi, szellemi és lelki utazásban részesülhettünk. Fény derült sok történelmi tényre, amely komoly hatást gyakorolt Wass Albert életére. Az író, költő hánytatott sorsát nemegyszer mély együttérzéssel követtük, hiszen valamennyien, kik a diaszpóra magyar közösség tagjai vagyunk, minden körülmény közepette érezzük és vágyjuk az olykor sóhajból imádságba forduló szavakkal, hogy nekünk is hiányzik a szülőföld, és a természet csodálatos világával együtt a hegyeink is.

Ezek után a Székelyföldi Legendárium világába nyertünk betekintést: megismerkedhettünk Székelyföld sajátos és helyi legendáival. Találkozhattunk Zetével, aki, mint bátor székely legény a mesehősök pozitív alakját öltötte magára. A legendák és mesék is magyar irodalmunk gyöngyszemei közé tartoznak, amelyekből az ifjú generációk életre szóló biztatást kapnak a jó megtételére és a rossz elkerülésére, hagyományaink, identitásunk megőrzésére.

Második nap reggel már megérkeztek az első „friss” felolvasók. Aztán nagy lett a nyüzsgés már a délelőtt folyamán. Miközben folyamatosan érkeztek felolvasók és kint készültek a finom kürtőskalácsok, valami furcsán jóleső érzés lebegte be a szobát: íme összejöttünk valami szép, különleges, nemes dolog ügyében, és ebben a közösségben mind egyek lehettünk, ha csak percekre, vagy akár órákra is. Emelte a rendezvény élményszerűségét, hogy Szakály Éva, aki Manchesterből látogatott el a rendezvényre, saját verseit tolmácsolta a jelenlévőknek. Ő is, mint emigráns magyar verseiben a hazaszeretetről, a magyarság sorskérdéseiről ír, ki töretlen hittel és emberséggel ízig-vérig magyar gondolkodó. Egy olyan személy, aki hivatásának és kötelességének tartja, hogy fáradhatatlanul dolgozni kell hazánk és népünk felemelkedésén. Az elhangzott versek, novellák nemegyszer mélyről feltörő érzéseket hoztak fel a jelenlévőkben, és a könnyek útjait a szívből való kacagás volt hivatott felszárítani.

Ami még igazán otthonossá és élményszerűvé tette a felolvasó maratont, hogy a résztvevők a szünetekben erdélyi kulináris élményekben részesültek, ugyanis volt finom zsíros kenyér lila hagymával, gulyás, lángos és frissen sült kürtőskalács.

Utolsó 10 percben megérkezett a tavaly megjelent „Örökségkönyv” is, melyből felolvastuk Wass Albert néhány üzenetét a világhoz, hozzánk. Miközben az óra visszafele számolta a perceket, vegyes érzésekkel közeledtünk a "befejezéshez", hiszen lelkünk egy része örült, hogy sikerült most először itt Chesterben is végig kitartani, de ugyanakkor a másik része sajnálattal gondolt arra, hogy lejárt a 25 óra, és mindenkinek haza kell menni. Egyetlen vigasz erre, hogy érezzük, tudjuk mindenki vitt magával egy kis érzést, üzenetet ebből a maratoni léleképítő eseményből.

Úgy gondoljuk és értékeljük, hogy a chesteri kezdeményezés elérte célját, hiszen a családias, meleg otthonban sokan »OTTHONRA« találtak az irodalom és Wass Albert szellemében. A 25 óra alatt közel negyven résztvevő közül több mint húszan fel is olvastak, a legfiatalabb résztvevő 11 hónapos volt, míg a szépkorúak sorában egy 92 éves hölgyet is köszönthettünk. Jöttek hozzánk nemcsak Chesterből, hanem Warringtonból, Manchesterből, Ashton-Under-Lyneból, Failswort-Manchesterből, Shottonból, Saltneyból, Ewloeból, Runcornból, de még Anglia másik feléből, Hullból is voltak jelenlévők, a Southend-i közösség meg Skype-on képviseltette magát.

A rendezvényt Wass Albertnek A láthatatlan lobogó c. versével, A Szózat, a Székely Himnusz, és a Boldogasszony anyánk eléneklésével zártuk.

Hisszük, hogy mindenkinek felejthetetlen élményben volt része a maraton során, és sokan jelezték, hogy jövőre ugyanígy szeretnének a résztvevői lenni ennek a hagyományteremtő eseménynek.

Tehát reményeink szerint jövőre újra találkozunk! A viszontlátásra, szép volt, jó volt és IGEN, IGAZ volt, MEGTÖRTÉNT! Köszönjük a lehetőséget a főszervezőnek és sok sikert kívánunk a legközelebbi hasonló összefogás, mozgalom megrendezéséhez!