Nyitnikék – tavaszodik Christchurchben

/ Kemény Zalán /
kemeny.zalan képe
Szeptemberben, a javuló időben több időt töltött a szabadban a christchurchi magyar közösség. Sportnapok a parkban, önkéntes ültetés több tájvédelmi körzetben, téltemető Farsang és Márton Áron megemlékezés a Magyar Klubban, ezek voltak legfontosabb eseményeink, kicsiket, nagyokat egyaránt vonzva.
Halswell Quarry faültetésKürtős kalács a vegetárius expónMárton Áron megemlékezésFarsangi csoportkép

Szeptemberben a javuló időt kihasználva remek sportnapokat tartottunk a Rawhiti Domainben, repeső szívvel láttuk a növekvő gyereklétszámot! Őshonos növényeket ültettünk a Travis Wetland mocsaras vidékén, ahol a hajdanában létező vegetációt próbálják évek komoly munkájával visszaállítani; majd ugyanilyen önkéntes munkán vettünk részt egy tucatnyian a Halswell Quarryban. Itt egy bezárt kőbánya területét alakítják át botanikus kert gazdagságú séta- és játéktérré, ahol ezer bokor és cserje elültetésével járult hozzá az összegyűlt soknemzetiségű helyi közösség az őshonos növényzet megerősítéséhez.

A fő attrakció szeptemberben a téltemető Farsangi Mulatság volt, amikor több mint húszan öltöztek be igényes maskarába és vonultak fel a feldíszített klubteremben. Az eseményt mennyei lakoma zárta batyus bál formájában, köszönet az ötven résztvevőnek a csodálatos saját készítésű finomságokért!  

 

A jelmezbált egy akváriumnak öltözött család nyerte, egyikük hínár volt, másikuk víz, volt csiga és persze aranyhalak is, így összességében nagyon kreatív győztest hirdettünk a kemény verseny során. A zsűri inkább a lelkes közönségnek adta át a döntés jogát, így a győzteseket a részt vevők titkos szavazással választották ki. A felnőtteknél a Kleopátrát is közénk hozó Julius Caesar nyert. Másodállásban Caesar faragja a magyar közösség egyik kopjafáját, amit az október 23-i ünnepségen tervezünk felavatni.

Alapítottunk egy magyar csapatot az egyik komoly christchurchi kocsmakvízen való részvételre is The Magyars névvel. Eddig kétszer sikerült a félidőben vezető pozícióban zárni, legjobb szereplésünk alkalmával pedig a második helyen végezni a tizenöt csapat közül, így növelve közösségünk hírnevét. Az októberi ünnepekre készülve felhangoltattuk a Magyar Klub közel 100 esztendős német zongoráját, így az jól harmonizálhat majd a hegedűkkel és a citerával.

Mi, magyarok, nagy számban vettünk részt a Christchurchi Vegetárius Expón is, ki a saját készítésű szappanaival, ki az organikus ételeivel, salátáival, tortáival, mi pedig a kürtőskalács sütéssel örvendeztettük meg a látogatókat.

Szeptember végén klubházi összejövetel alkalmával emlékeztünk meg a 20. század egyik kiváló alakjáról, Márton Áron püspökről. A halálának 36. évfordulóján tartott megemlékezésen kicsiny, de értő közönség gyűlt össze, fele részben magyarországi, fele részben erdélyi származású magyarokból. Külön öröm, hogy az egyik résztvevő Márton Áron csíkszentdomokosi/balánbányai földije volt, aki személyesen ismeri a Márton családot. A megemlékezésen ezért előadás helyett élénk beszélgetés alakult ki Márton Áron életéről, példamutatásáról, az egyedülálló erdélyi vallásszabadságról (amit a Tordai Országgyűlés mondott ki 1568-ban), az erdélyi oktatás helyzetéről, az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának folyamatáról és hasznosításáról, de még Böjte Csaba testvér munkásságáról is. Márton Áron sok helyütt szolgált, így érintve érezték magukat a brassói, a gyergyói, de még a kolozsvári magyarok is. A beszélgetés mellett megnéztük közösen a Márton Áron életéről szóló dokumentumfilmet, meggyújtottuk az emlékezés gyertyáit, valamint közös magyaros vacsorát fogyasztottunk el a meghitt közegben.  

Végül, de nem utolsó sorban fontos megemlíteni, hogy elkészült az Óceánparti hírek második, 25 oldalas kétnyelvű kiadása, ahol a két szerkesztő mellett közel 10 ember nyújtott segítséget a hírlevél elkészültéhez. Ehhez komoly szervező és szellemi munkára volt szükség, de a sok befektetett energia biztosan megtérül a közösség számára.