17. Anyák napi ünnepség Innsbruckban

Anyaság, család, szeretet

/ Cseh Csaba /
cseh.csaba képe
Május második vasárnapján ünnepelték a tiroli tartományában élő magyar családok az anyák napját! Az innsbrucki Magyar Házban az édesanyák tiszteletére ökumenikus istentiszteletet, ünnepséget tartottak, ezt követően grillpartival és családi programokkal folytatódott az ünnepség. Az ünnepség keretében köszöntöttük a Mátyás király Emlékévhez kapcsolódó rajzpályázat résztvevőit és átadtuk a díjakat.
Ökumenikus istentisztelet - Bartha Réka református lelkész, Nagy-György Attila katolikus papSchenk Angyalka cserkészvezető Anyák napi köszöntése Mátyás király foglalkoztató füzet feldolgozás alattInnsbrucki anyanyelvi oktatás - Mátyás király látogatása

Az Innsbrucki Magyar Egyházközösség és a 79-es számú Innsbrucki Dr. Kozma György SJ Cserkészcsapat rendezvényén elhangzott, hogy Magyarországon május első vasárnapján, Ausztriában egy héttel később ünneplik az Anyák napját, melynek tiszteletére már tizenhetedik alkalommal szerveztek ünnepséget. Idén is az Innsbrucki Magyar Diákotthon és Kultúrcentrum adott otthont az egész napos rendezvénynek.

Az ökumenikus istentiszteleten Nagy-György Attila katolikus pap és Bartha Réka református lelkész megemlékezett az anyaságról és a szülői szeretetről, amelyek a családi lét és harmónia nélkülözhetetlen alkotóelemei. Schenk Angyalka cserkészparancsnok megható szavakkal köszöntötte az ünnepségen résztvevő édesanyákat, nagymamákat és dédnagymamákat.

A Külhoni Magyar Családok Évéhez kapcsolódóan Schenk Angyalka egy családi fotókiállítást állított össze a korábbi és jelenlegi cserkészcsaládok beküldött fotóiból. A családi fotókiállításra várják további résztvevők képeit.

Várkonyi Borbála ösztöndíjas társammal megköszöntük azoknak a gyermekeknek a részvételét, akik Innsbruckból jelentkeztek a Mátyás király rajzpályázatra. Az ajándékok mellett minden résztvevőnek és jelenlévő gyermeknek a Magyarság Háza jóvoltából átadtuk Laczkfi János – Mátyás király medvét aprít c. foglalkoztató füzetét. A díjátadó után a program kerti grillezéssel zárult. Schenk Angyalka és az ifjú cserkészvezető gárda szórakoztató és ügyességi családi vetélkedővel készült a Külhoni Családok Éve program részeként.

Az események ezzel nem értek végett, hiszen újabb állomásként meglátogattuk az innsbrucki alsó tagozatos magyar anyanyelvi csoportban tanuló diákokat. Parrainer Márta anyanyelvi oktató közreműködésével egy rendhagyó magyar órára került sor a Leitgeb 1-es számú iskolában. Az óra tematikája a Mátyás király Emlékévhez kapcsolódott. A csoportnak egy tartalmas előadás keretében utaltam Mátyás király születésének 575. és koronázásának 560. évfordulójára. Várkonyi Borbála művészettörténeti szempontból ismertette a Mátyás király korát jellemző reneszánsz építészetet és a humanizmus hatását a korszellemre. Előadásában kitért Mátyás érdemeire, ahogyan uralkodóként európai hírnévre tett szert, hiszen támogatásával a tudományok, a művészetek és az építészet is új virágkorát élte hazánkban, amelyet nagy érdeklődés és elismerés övezett egész Európában. 

Az előadás befejezéseként megtanultuk a Mátyás mesék főcímdalát és levetítettük a Mátyás király Gömörben c. mesét. Ezt követően a diákok rövid foglalkozás során megrajzolhatták saját címerüket, amelyben helyet kapott fantáziájuk világa és megfogalmazhatták elképzeléseik valóságtartalmát. Az órát reneszánsz uzsonna elfogyasztásával zártuk.

Hálás köszönet az együttműködő vezetőknek, oktatóknak, anyukáknak, akik által ez a nagyszerű programsorozat sikeresen zárult. Kívánjuk, hogy a továbbiakban is hasonló sikeres programok valósulhassanak meg az innsbrucki magyar közösségekben és ugyanilyen nagylelkűen támogassák egymást építve a diaszpóra magyar közösségek családias légkörét.  

Fotó: Varga Bernadett, Penk Tímea, Parrainer Márta