A zürichi magyarság gazdag hétvégéje

Cserkész programok, kiállítás, búcsúztató, hangverseny, mesedélután

/ Heil Kristóf Mihály /
heil.kristof.mihaly képe
A Zürichben élő magyarok szerint ők az egyik "legaktívabbak a diaszpórában élő magyarság körében”. Erre ismét példa volt november negyedik hétvégéje.
Barkácsoló cserkészek ZürichbenBarkácsoló cserkészek ZürichbenÍjgyártó István államtitkár ZürichbenKét bors ökröcske című mesedélután Zürichben

November 25-én, szombaton egész napos foglalkozást szervezett a zürichi cserkészcsapat. A menetrend szerinti feladatokon túl a fiatalok a „cserkészszülőkkel” kiegészülve lelkes csapatként barkácsoltak egész nap. Az eredmény számos szebbnél-szebb adventi koszorú és dísz lett. Majd következett a cserkészek karácsonyi vacsorája és évzárója.

Másnap programok sora várt az érdeklődőkre. A délelőtti magyar nyelvű szentmisét követően a hívek megható köszöntőkkel és állófogadással búcsúztatták a nyugdíjba vonuló Vizauer Ferenc atyát, aki közel három évtizedig szolgálta a svájci magyar közösséget.

Délután „Két bors ökröcske” címmel vetítéssel és zongorajátékkal összekötött mesedélután volt. A szervezők a „Két bors ökröcske” és a „Babar, a kiselefánt” című mesékkel kedveskedtek a megjelenő közel félszáz kisgyermeknek. Az aláfestő klasszikus zenét Marosvári Dorottya és Szlovják István zongorajátéka szolgáltatta, a mesélő a zürichi magyar óvoda munkatársa, Demeter Andrea volt.

Ezekkel párhuzamosan a reformáció ötszáz évére orgonahangversennyel és istentisztelettel emlékeztek a helyi magyarok a zürichi Neumünster templomban. Köszöntőt mondott Nagy István, Magyarország berni nagykövete, Deák Péter, a Zürichi Magyar Protestáns Gyülekezet elnöke és Szennyessy László, a Zürichi Magyar Egyesület és Svájci Magyarház Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

A megemlékezést követően Íjgyártó István államtitkár megnyitotta a „SOLI DEO GLORIA – a magyar reformáció öt évszázada” című német nyelvű kiállítást.

Majd dr. Michna Krisztina lelkipásztor és Fassang László orgonaművész zenés áhítata után orgonakoncertre került sor. Az ünnepséget állófogadás zárta.

Ez a hétvége (is) jól példázza a zürichi magyarság aktivitását a diaszpórában, hiszen a céljuk nem más, mint megmaradni magyarnak Nyugat-Európában is!