Zoom to Canada - egy tábor, ahol a képzelet valósággá válik

/ Fodor Kinga /
fodor.kinga képe
2017 március 13. és 17. között zajlott, az immár második alkalommal megrendezett, Zoom to Canada médiatábor, amely a Waterloo-Wellington régióban élő magyar származású gyermekek és fiatalok számára kínált lehetőséget a tavaszi szünet tartalmas, élménydús eltöltésére. A tavalyi évhez hasonlóan, a táborozók - szakképzett oktatók segítségével - öt napon keresztül ismerkedhettek a média, filmezés, valamint fotózás világával, de hála egy Magyarországról érkezett vendégoktatónak, idén animációval is bővült a tábor repertoárja. A rendezvénynek a Cambridge-i Kossuth Hall adott otthont, ahová a régió több városából, így Guelph-ről, Kitchenerből, sőt, még a távoli Hamiltonból is érkeztek táborozók.
Bata Zalán az animáció rejtelmeibe avatta be az érdeklődőketA legkissebbek színpadi játékkal készültek Készülnek az interjúk Bánfalvi Laura KCSP ösztöndíjassalNapi kétszer ping pong edzésen vettek részt a táborozók

A tábor első napja mindjárt egy általános bevezetővel indult: a gyermekek itt oktatóiktól megtudhatták, mi is a különbség a film és az animáció között, milyen filmes műfajok léteznek és persze a legfontosabbat, hogy mely technikák segítségével alkothatnak saját filmeket és animációkat a táborban. Míg a hétfői nap inkább elméleti ismereteket adott a gyerekeknek, kedden már megkezdődött a valódi, gyakorlati munka is: a fiatalokat két csoportra osztották, aszerint, hogy a film, vagy éppen az animáció világában szeretnének jobban elmélyedni. De a munka oroszlánrésze csak ezután kezdődött, hiszen a csoportoknak ki kellett találniuk, milyen projektet szeretnének megvalósítani a hátralévő négy napban. A tábor pedig bőven szolgáltatott ötleteket a forgatókönyvekhez: a Kossuth Ház nagytermében folyó ping-pong tábor, a közös pizzakészítés, és a hógolyócsaták jó anyagnak bizonyultak a dokumentumfilmek és riportok készítéséhez. A gyermekek fantáziájának pedig semmi sem szabhatott határt: a fiatal rendezőknek hála a Kossuth Ház konyhája varázsműhellyé, ruhatára börtönné, színpada pedig varázserdővé alakult a következő napokban.

Amíg az idősebbek oktatóik segítségével filmeket és animációt készítettek, a legkisebbek egy saját színpadi előadásra készültek fel. Hétfőtől csütörtökig szorgos kis kezek színezték, vágták és ragasztották a történethez szükséges jelmezeket és díszleteket és maszkokat. A barkácsolás közben pedig minden nap szakítottunk időt a színpadi próbákra is, hiszen az apróságok számára nagy kihívást jelentett a magyar nyelvű szövegek tökéletes elsajátítása. Ennek ellenére a kis színészpalánták a pénteki nagybemutatón sem szeppentek meg, és elmondásuk alapján kifejezetten élvezték a fellépéssel járó rivaldafényt.

Miközben a kicsik az előadásra készültek, a nagyobbak sem tétlenkedtek: kattogtak a fényképezőgépek, forogtak a filmkockák, míg péntekre elkészültek a várva-várt saját produkciók is. Ezeket közös vetítés keretében tekinthettek meg a tábor résztvevői. Több riport, dokumentumfilm, animációs és rövidfilm is készült, amelyek mind-mind az alkotók egyéni látásmódját, zenei ízlését, kameratechnikáját és fantáziáját tükrözik.

A filmes programok mellett mozgásból sem volt hiány a hét folyamán: a kanadai időjárás lehetőséget kínált a márciusi hógolyócsatákra, a D.R. Ping  Pong Akadémia munkatársai pedig vállalták, hogy naponta kétszer is megmozgatják a színész-, rendező- és operatőrpalántákat, így serkentve az új ihlet születését. Nekik ezúton is szeretnénk megköszönni a segítséget! Köszönettel tartozunk még Kovács Anitának, aki a Zoom to Canada tábor ötletgazdája és főszervezője is egyben. Az idei tábor megvalósításában három kanadai KCSP ösztöndíjas segédkezett: Czibolya Kálmán filmes szakemberként a rendezés, vágás, operatőrködés világába vezette be a fiatalokat, Bánfalvi Laura az interjú készítés csínját-bínját osztotta meg a táborozókkal, jómagam pedig a 4-6 éves korosztállyal töltöttem a hetet, felkészítve őket a színpadi előadásra.

A tábor keretében készült alkotásokat március 18-án, szombaton Zoom to Canada Gála  keretében a szülők, rokonok és érdeklődők is megtekinthették. Aki esetleg lemaradt volna a rendezvényről, de szeretné visszanézni a tábor folyamán készült képeket és filmeket megteheti a Zoom to Canada Facebook oldalon, valamint a Guelph-i és Kitcheneri Magyar Iskola közös honlapján.