Zene és költészet: Rendhagyó irodalomóra Szabó T. Annával és Sinha Róberttel Bécsben

/ Kőrösiné Forgó Ilona /
korosine.forgo.ilona2023 képe
Ady Endre születésének 146. évforduláján rendhagyó irodalomórára került sor az Amapedben. Sinha Róbert, gitárművész és Szabó T. Anna, költő izgalmas előadásukkal vezették be a kiskamaszokat a zene, költészet és élet kapcsolatába.
Zene és költészet:  Rendhagyó irodalomóra Szabó T. Annával és Sinha Róberttel az AmapedbenZene és költészet:  Rendhagyó irodalomóra Szabó T. Annával és Sinha Róberttel az AmapedbenZene és költészet:  Rendhagyó irodalomóra Szabó T. Annával és Sinha Róberttel az AmapedbenZene és költészet:  Rendhagyó irodalomóra Szabó T. Annával és Sinha Róberttel az Amapedben

Szabó T. Anna Tengerészdal című versének zenés feldolgozásának bemutatása után megosztotta mit érzett akkor, amikor azt írta, hogy "Akkor a legrosszabb, amikor a legjobb"

Az órán kiderült, hogyan fonódik össze a zene és a költészet, hiszen eleinte együtt léteztek, mert az első költők zene kíséretében szavalták verseiket. 

A költő a költészetet "préselt virághoz" hasonlította, mert mindkettő egy szép pillanatot próbál megörökíteni.

Életútjuk bemutatásakor Sinha Róbert és Szabó T. Anna is példaként szolgáltak a diákoknak. Mindketten kitartottak álmaik mellett, megvalósítva azt, amit igazán szerettek volna, még akkor is, ha sokan próbálták lebeszélni őket. 

Az előadók emellett olyan híres költők és zeneszerzők műveibe is betekintést engedtek, mint Mertz János Gáspár, Ady Endre és Petőfi Sándor, akit Sinha a mai "rockerekhez" hasonlított, hangsúlyozva lázadó szellemét.

Sinha Róbert, Ady Endre Egyedül a tengerrel című verséből két nappal korábban szerzett dalát adta elő nekünk, méltóképpen emlékezve meg a 146 éve született költőről.

Az óra zárásaként Bob Dylan "Knockin' on Heaven's Door" című dalát hallgathattuk meg, ezáltal bemutatva, hogy az irodalom és zene gyakran fonódik össze, hiszen Bob Dylan irodalmi Nobel-díjas dalszerző.

A tanulságként megfogalmazott üzenet egyszerű, mégis erőteljes volt: merjük követni az álmainkat, mert a boldogság útja ezen az úton vezethet.