Így zajlott a Melbourne-i Magyar Kultúr Kör néptánctábora Healsville-ben

/ Almer Zsófia /
almer.zsofia képe
A Melbourne-i Magyar Kultúr Kör több, mint 40 éves múltra tekint vissza. Célja (mint sok más külföldi magyar közösségé), hogy őrizze és ápolja a magyar kultúrát, hagyományokat. Éppen ezért évről-évre megrendezik a fiataloknak szóló néptánc táborokat, ahol a tánctanulás mellett a közösség építésén van a hangsúly.
A tánctáborban résztvevők csoportképeÉneklés, sütögetés, beszélgetés a tábortűz mellett a tábor utolsó napján

A tábor a Melbourne-től nem messze található Healsville-ben került megrendezésre. A Kultúr Kör fiatalabb és idősebb tagjai is jelen voltak, mindenki kivette a saját részét abból, hogy a tábor jó hangulatban és hasznosan teljen. A közösség hölgy tagjai a konyhában tevékenykedtek, amíg a gyerekek próbáltak és jobbnál jobb magyar ételekkel kápráztatták el a jelenlévőket. Került az asztalra bundás kenyér, lángos, kürtőskalács, pörkölt és még sok-sok más étel.

A gyerekek számára is meghatározó élmény egy ilyen hétvége, hiszen huzamosabb időt együtt tudnak tölteni, illetve természetesen a néptánc tanulás szempontjából is fontos szerepe van a tábornak. A hétvége során a gyerekeknek dél-alföldi táncokat tanítottunk Fábián Vilmos KCSP-s ösztöndíjassal, majd a táncosok az utolsó napon a szülőknek és a Kultúr Kör felnőtt tagjainak is bemutatták mindazt, amit elsajátítottak a táborban. 

Esténként beszélgetésre, kártyázásra, játékra került sor, a tábort pedig egy nagy tábortűzzel, sütögetéssel és énekléssel zártuk. Előkerültek régi népdalok, újabb magyar zenék, a Kultúr Kör tagjai pedig nagy lelkesedéssel mesélték egy-egy kedvenc régi nótájuk történetét.