Washingtonban '56-os szobrot avattak

/ Völner Eszter /
volner.eszter képe
Immáron Washingtonban is áll egy '56 tiszteletére és emlékére állított szobor: a Pesti srác, amely a Magyar Nagykövetség új épülete előtt kapta meg a megbecsült helyét. Az alkotás egy debreceni művész, Juha Richárd munkája. A leleplező ceremónián szép számmal képviseltették magukat a washingtoni magyar szervezetek, és az itt élő magyarok.
zászlókaz ünnepség előtténekA Pesti srác

Verőfényes, szép őszi idővel segítettek az égiek, hogy ez az ünnepség a lehető legjobban sikerüljön. A reggel fél 10-kor kezdődő eseményre sokan összegyűltünk, kezdésképpen elénekeltem a magyar és az amerikai himnuszt. Az emberek csatlakoztak hozzám az éneklésben, felemelő pillanat volt. Ezek után az 1956-os történéseket méltató beszédek következtek. Beszédet mondott Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Németh Zsolt az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Horváth János, aki 1956 után emigrált Amerikába, majd az Országgyűlés tagja volt az ezredforduló után. Avatóbeszédet mondott Szemerkényi Réka, Magyarország washingtoni nagykövete és Colin Bell, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete.

Az eseményen elhangzott: a „pesti srác” legalább három magyar forradalmár archetípust jelképez: az első, aki vérét adta a szabadságért, a második, aki elvándorolt és külföldön élte meg magyarságát valamint a szabadságharc emlékét, a harmadik, aki otthon maradt és a nehéz körülmények között próbált boldogulni, családot alapítani. A szoboravatón jelen volt Megyesy Jenő, Orbán Viktor külpolitikai főtanácsadója, akit „végtelen örömmel töltött el, hogy végre Washingtonban is van emlékműve az 1956-os forradalom és szabadságharcnak".

Fontos gondolatként még elhangzott, hogy a fiatalokkal is meg kell ismertetni a szabadságharc jelentőségét. Nekünk, akik már a rendszerváltás után születtünk, nincs személyes emlékünk arról, hogy milyen egy diktatúrában élni, mekkora bátorság is kell ez ellen fellázadni. De még köztünk élnek a szemtanúk, és személyes történeteikkel élővé,megfoghatóvá teszik '56 októberét, és így mi is szívünkben érezzük hogy ott valóban „meghasadt az égbolt, mert egy nép azt mondta: Elég volt."

Ezek után a leleplezett szobornál koszorúkat helyeztek el a felszólalók, valamint a magyar szervezetek, klubok és a helyi cserkészcsapat.