Visegrád Rövidfilm Fesztivál Oslóban

Avagy hogyan érintettem meg a magyar Oscar-díjat?

/ Dr. Erdő Andrea Anna /
erdo.andrea.anna képe
Szeptember 25-27. között rendezték meg Oslo egyik patinás belvárosi mozijában, a Cinemateketben az első Visegrád Rövidfilm Fesztivált. Hazánk a 2017-ben Oscar-díjat nyert „Mindenki” című magyar rövidfilmmel vett részt az eseményen.
Udvardy Anna Oscar díjas producer a nézősereg gyűrűjébenPózolok Udvardy Anna Oscar díjával

Szeptember 27-én szerdán a nagyközönség számára is megtekinthetők voltak a V4 országok külképviseletei által a programba felvett díjnyertes művek, így a magyar „Mindenki” (rendezte: Deák Kristóf), a cseh „Peacock” (rendezte: Ondrej Hudecek), a szlovák „Fear” (rendezte: Michal Blaško) és a lengyel „The Easter Crumble” (rendezte: Julia Kolberger) című alkotások.

A mindösszesen két óra hosszú vetítésen a körülbelül száz fős közönség tagjai közt nagy számban voltak jelen diaszpórában élő magyar honfitársaink is. Némi elfogultsággal mondhatom, hogy a közönség reakcióit figyelve, a "Mindenki" egyértelműen a legnépszerűbb alkotásnak bizonyult.

A vetítéseket követően Udvardy Anna, a „Mindenki” Oscar-díjas producere válaszolt a közönség tagjai által feltett kérdésekre és lehetővé tette, hogy az általa nyert Oscar-szobrot az érdeklődők (így köztük magam is) megcsodálják és lefényképezzék.

Köszönet illeti Magyarország Oslói Nagykövetségét, amiért a V4 magyar soros elnöksége alatt megszervezett filmfesztivállal ilyen felejthetetlen élményt biztosítottak az oslói filmkedvelőknek. Ismét nagyon jó érzés volt Oslóban magyarnak lenni!