Világimanapi találkozó Stuttgartban

A női világimanaphoz csatlakozott a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezet

/ Stermeczki Andrásné Krisztina /
stermeczki.andrasne.krisztina képe
Évtizedes hagyomány, hogy a Württembergben élő magyarok is részt vesznek abban a nemzetközi szervezésben, amely egy adott országot mutat be és egy segítségre szoruló csoportot támogat.
Világimanap 1Világimanap 2Világimanap 3Világimanap 4

A 2019-es „Weltgebetstag” Szlovéniába kalauzolt el bennünket. Az imanapra már hetekkel korábban készültünk, hiszen el kellett készíteni az énekfüzetet, fel kellett készülni a szlovén ízekből, tájakból és történelemből, valamint le kellett fordítani az énekeket. A szervezés élén idén is Gyökössy Kinga állt, az énekeket pedig Bittner Abigél fordította és kísérte. Március első hétvégéje helyett mi az utolsót választottuk és helyszínnek pedig a Bad Cannstatt-i evangélikus parókia kistermét. Az előkészületek után kimentünk az épület elé, és Kinga köszöntött bennünket „Dober Dan”, majd tökmagolajba mártott kenyérkockákkal kínált minket. Így vonultunk be a megterített asztalokhoz, hiszen az idei találkozó jelmondata is erről szól „Jöjjetek, mert már minden készen van!”

A bevezető után szlovén dallamok csendültek, Edit, Abigél, Krisztina és Tibor zenei kísérete mellett. Az énekek közben egy-egy szlovén asszony nehéz életének soraiból olvastak és aztán Gémes István bácsi áhítata következett a nagy vacsora példázata alapján (Lk 14,15-24).  A lelkész szavai Jézus missziói parancsára emlékeztettek, azaz a tanítványoknak minden előítélet nélkül kell kilépni a világba, hogy elvigyék az evangélium szavát. Ez a lehetőség egyre több emberhez szól, illetve egyre szélesebb tömegeket érint a példázat alapján is. A hálaadó imádság után adományokat gyűjtöttünk, mellyel idén is a csángó gyerekek magyarországi kirándulását támogattuk. A majd 150 eFt-nyi adomány a gyülekezeten keresztül jut el a kirándulást szervezőkhöz, akik idén is az anyaország szépségeit mutathatják meg. Nem csupán az asztalközösség, a máig is fülünkbe csengő kedves dallamok és a megható történetek, de az az érzés is megmaradt bennünk, hogy a világ számos pontján énekelték ezeket a dalokat és imádkoztak ezen szlovén asszonyokért. Közben mi magunk is hallhattuk a Lélek hívását, hiszen minden kész, ami azt is jelenti, hogy van, aki nekünk is segít és ezért mi is tudunk másokon segíteni.