Vendégünk Berg Judit

/ Császár Ilma Dóra /
csaszar.ilma.dora2023 képe
Június első szombatján Madridban egy különleges eseményen vehettek részt gyerekek és felnőttek egyaránt. A Vive Tu Cultura Húngara Egyesület egy egész napos játék- és családi napot szervezett, amely Berg Judit híres karaktere, Rumini kalandos történetei köré épült. Az eseményen az írónő is részt vett.
Rumini nap Berg Judittal Rumini nap Berg Judittal Rumini nap Berg Judittal Rumini nap Berg Judittal

Az rendezvény helyszíne a madridi Waldorf iskola volt, ami tökéletes hátteret biztosított a sokszínű programnak. Az érdeklődés hatalmas volt, és még Madridon kívülről is érkeztek családok. Berg Judit Magyarországról érkezett az egyesület meghívására, hogy személyesen találkozhasson rajongóival. Az írónő természetességével és kedvességével gyorsan elnyerte a közönség szívét, és még az eleinte félénk gyerekek is bátran kérdeztek tőle.

A nap folyamán Judit két alkalommal is mesélt a gyerekeknek két-két Rumini történetet, majd a nap zárásaként a felnőttek számára tervezett beszélgetésen válaszolt kérdéseikre, megosztott velünk néhány izgalmas történetet az életéből, és beavatott minket műveinek keletkezésébe. Természetesen a könyvdedikálás és a közös fotók készítése sem maradhatott el.

Az iskola udvara egész napra Rumini birodalmává változott, és a kert különböző pontjain izgalmas tevékenységeken vehettek részt a gyerekek. A legnagyobb attrakció minden bizonnyal a háromárbócos „Szélkirálynő” volt, ahol a gyerekek mindent megtaláltak, ami egy közös szabad játékhoz szükséges. Volt konyha, iránytű, árbóc és igazi kormánykerék.

A további játékos helyszínek is Berg Judit könyveinek világát idézték. Tengerészcsomózást lehetett tanulni Dundi Bandinál, a térképrajzolónál különleges technikával csodás térképek készültek, volt kincskeresés és matrózpóló-készítés is. A Horgász öbölben kis fahalak kihalászásáért ment a verseny, egy másik helyszínen pedig a gyerekek papírhajókat készítettek, amelyeket a Tengeri csata helyszínén vízre is bocsáthattak.

Természetesen napközben mindenki megéhezett, de szerencsére Ajtony konyhája nyitva állt, ahol Sajtos Rozi sütijét készítettük el a gyerekekkel, amit helyben ki is sütöttünk. A hosszú nap végén a gyerekek tele új élményekkel és emlékekkel térhettek haza.

Az esemény megálmodója Sterlik Nikoletta, a Vive Tu Cultura Húngara Egyesület elnöke volt. Aktív segítői férje, Jorge, valamint Dóri és Zsolti voltak, akiknek hatalmas köszönet jár ezért az emlékezetes napért. Berg Judit látogatása felejthetetlen élményt nyújtott minden résztvevő számára, és reméljük, hogy a jövőben is sok hasonló rendezvényben lehet része a madridi magyar gyerekeknek és családoknak.