A varázsló, a nyuszi és a róka kalandjai az állatkertől Garfieldig

/ Hajdu Márton László /
hajdu.marton.laszlo képe
A New York-i és a garfieldi cserkészcsapatok május elején tartották a közös kiscserkész kirándulásukat. A program során voltak állatkertben, közösen keresték meg a nyuszit és az tábortűz után 13-an is kiscserkész ígéretet tettek. Sok-sok pozitív élménnyel térhettek haza a gyerekek és a vezetők egyaránt.
Népi játékok célja a szórakozás és a magyar nyelv tanulásaTábortűz a cserkészházbanFestés a kézműves programonBölények látványa a kisvasútról

A program szombaton a magyar iskola után kezdődött, ahol a kisgyerekek szeme láttára egy varázsló eltüntette a nyuszit, a róka legnagyobb bánatára. Nem búslakodtak sokáig, a közeli Bergen County Zoo-ba utazott mindenki, hogy a nyuszi nyomára leljenek. Az állatkertben aztán láttak mindenféle mesés állatot: hegyi oroszlánt, tapírt és bölényt is. Őrsönként játékos feladatokat is meg kellett oldani az állatokkal kapcsolatban.

A legnagyobb izgalmat azonban nem az állatok, hanem a kisvasutazás jelentette, ami nagy élmény volt a gyerekeknek. Ezután a cserkészházba mentek a nyuszi nyomában. Először egy tudásforgón vettek részt, ahol megismerték az égtájakat, az állatok tulajdonságait, csomózhattak és célba is lőhettek. Ezután a kézműves programon festettek. Szerencsére miután hangosan eljátszották az „Elment a nyúl a bálba” kezdetű játékot, a nyuszi is visszatért a gyerekek nagy örömére.

Bőséges vacsora volt, mely alatt az egyik kiscserkész szülinapját is megünnepeltük. Ezután kezdődtek a kuckók felállítása az alsó teremben lepedőkkel, törülközőkkel és anyagdarabokkal. Nagyon varázslatos kuckókat gyártottak maguknak, akiknek óriási élményt jelentett, hogy egy éjszakát közösen eltölthetnek a cserkészházban. A legidősebbek pedig most először kint aludtak a kertben egy sátorban, ami ugyanakkora élményt jelentett számukra.

Az esti tábortűz témája az volt, hogy az őrsvezetőt egy varázsló holddá változtatta. Ehhez kapcsolódtak a vicces őrsi jelenetek, mely során felhangzott a „Süss fel Hold” is, valamint Neil Armstrongék is leszálltak a Holdra. A tábortűz végén ünnepélyes hangulatban 13 kicserkész tett ígéretet és kapta meg a fehér helyett a kék kiscserkész nyakkendőt.

Másnap az eső miatt elmaradt a kinti akadályverseny, de rengeteg éneklés, népi játék és benti ügyességi vetélkedő volt, mielőtt elkezdtünk összepakolni. Végül közösen mentünk át a misére, ahol a szokásos gyerekfoglalkozáson egy hittel és bibliai alakokról szóló triviát játszottak, amit minden gyerek nagyon élvezett. Gyorsan elrepült ez a szűk egy nap, azonban minden kiscserkésznek óriási élmény volt. Több nagycserkész is volt, akik őrsvezetői feladattal segítettek be a kiscserkészeknek.