Vancouverbe is elindult a vonat!

/ Polgár Angéla /
polgar.angela képe
Az edmontoni és torontói sikeres bemutatókat követően október 6-án, Vancouverben is bemutatták az Összetartozás Táncegyüttes “Hova indul ez a vonat?” című nagyszabású előadását, melyen több, mint 300-an emlékeztek meg és rótták le tiszteletüket az aradi vértanúk emléke előtt.

A Táncegyüttes a kanadai-magyar néptánccsoportok fellépőit vonultatta fel, első ízben bemutatva Magyarország történelmét, az 1848-as magyar szabadságharctól az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásáig, valamint Trianontól az 1956-os forradalomig és a mai Magyarországig, melynek középpontjában a hazától történő elvándorlás állt.

 

Vörös Sándor ötlete és kezdeményezése alapján, Kádár Ignác és Nagypál Anett koreográfiájával, a Zagyva Banda élőzenéjével, a diaszpórában élő magyarság egy igazán egyedülálló, kihagyhatatlan táncjátékot alkotott.

  

Az előadás sikeressége abban rejlett, hogy azok a külhoni magyarok, akik az elmúlt 50 évben, itt Kanadában, a magyarságukat nem elfelejtve gyermekeiknek, unokáiknak átadták a magyar nyelv, kultúra és néptánc szeretetét, továbbvitték hagyományaikat és most, közösen életre hívták ezt a nagyszabású előadást.

 

 

És mint tudjuk, támogatók nélkül nem jöhetett volna létre ez a sikeres rendezvény, ezért köszönet jár a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, Potápi Árpád államtitkár úrnak és Szenthe Annának, a Diaszpóra Tanács kanadai elnökének, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnökének a támogatásért.