Így űztük el a kanadai telet

Farsangi mulatság a nanaimói Magyar Házban

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland2022 képe
A legtöbb embernek Kanadáról hideg tél, sok hó, jégkorong és a juharszirup jut eszébe. Nos, ami a telet illeti, a Vancouver-sziget déli része, valamint Nanaimo város és környéke nem tekinthető szokványos kanadai térségnek. Többnyire a kemény telek és a nagy havazások elkerülik ezt a vidéket. Persze vannak rendhagyó évek. Az idei is ilyen volt.
Gyülekezik a farsangi sokadalomA gyerekek jelmezversenyeKiszebáb égetése a Magyar Ház kertjébenA felnőttek is beöltöztek

A tavaszvárás jegyében február végén ismét élettel telt meg a Magyar Ház. Egy rendhagyó farsangi mulatsággal igyekeztünk elűzni a telet és köszönteni a közelgő tavaszt.

Az egész napos programra elsősorban a gyermekes családokat vártuk. A mulatságot hosszas előkészület előzte meg, hiszen minél több, a környéken élő, magyar családot szerettünk volna megszólítani ezzel a rendezvénnyel. De nem csak a magyar családoknak szólt a meghívás. Ugyanis ezt a programot „nyitott kapus” eseménynek szántuk, azzal a céllal, hogy a kanadai érdeklődők is részesei lehessenek egy magyar farsangnak. Végül több településről is érkeztek résztvevők: Coombs, Qualicum Beach, Duncan és Courtney. Mintegy harminc gyermek vett részt a programon. A legkisebb pár hónapos volt, míg a legnagyobb 16 éves.

Ilyen jellegű farsangi mulatság korábban nem volt a nanaimói Magyar Házban. A programot igyekeztem a Busójáráshoz kötni, hogy a résztvevők megismerkedhessenek ezzel a különleges hagyománnyal, amely Hungarikum és szerepel az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listáján is. Minden kigondolt játékba próbáltam belecsempészni motívumokat és megjeleníteni a busó maszkos alakokat. Céllövölde, Busó-bóling és maszkkészítés, valamint további bazári és népi játékok várták a gyerekeket. Minden teljesített állomás után pecsét került a Busó-útlevélbe. A betelt útlevélért cserébe pedig ajándékcsomag járt. A játékok részeként fánkevő versenyt is rendeztünk. Hamisítatlan házi szalagos és csőröge fánkkal készültünk.

Ha már farsang, a beöltözés sem maradhatott el. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt hirdettünk jelmezversenyt. A családok nagyon kreatív ötletekkel álltak elő. Többek között megelevenedett a varázsvilág, Harry Potter témájú jelmezekkel, amellett egy kőkorszaki és egy szuperhős család is képviselte magát a versenyen. A díjazottak minden kategóriában nyereményekben részesültek.

A délutáni programrész zárásaként egy igazi Busó vezetésével, nagy hangzavar, kiabálás és kerepelés közepette kiszebábot is égettünk a Magyar Ház kertjében. Az egész napos és estébe nyúló farsangi mulatságra a felnőtteknek szánt jelmezverseny tette fel a koronát.

Igazán tartalmas rendezvényt tudhattunk magunk mögött. A program megtartásában segítségemre volt Barna Laura, vancouveri ösztöndíjas is. Külön köszönet neki érte!