Mit üzen a Himnusz a diaszpórában élő magyar gyermekeknek?

A Bajorországi Magyar Iskola diákjait kérdeztük

/ Péter Ágnes /
peter.agnes képe
Mit gondolnak a bajorországi diaszpórában élő magyar gyermekek a magyar himnuszról? Az év elején jogos feltenni ezt a kérdést, hiszen köztudott, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban január 23-án fejezte be a himnusz szövegét, ezért ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúrát. Ennek apropóján a Regensburgi Konzuli Magyar Iskola, Óvoda és Zenebölcsőde felső tagozatos diákjait kérdeztük.

Mit jelent a bajorországi diaszpórában élő magyar gyermekeknek a Himnusz, és milyen érzést kelt bennük a magasztos dallam? A Regensburgi Konzuli Magyar Iskola, Óvoda és Zenebölcsőde diákok gondolatait név nélkül közöljük.

„Büszkeséget kelt bennem, mivel ez a mű összefoglalja a magyarok múltját, emlékeztet legnagyobb hőseinkre és az átélt nehézségekre” vélekedett a Regensburgi Konzuli Magyar Iskola, Óvoda és Zenebölcsőde egyik diákja.

A felső tagozatosok között van, akiben szomorú érzést kel a himnusz, „mert sok rosszról szól, de úgy is fel lehet fogni, hogy a jövő jobb lesz”.

Egy másik diáknak a himnusz „a szabadság iránti vágyat, a csalódottságot, mégis a reményt jelképezi”. Van, akinek határozottságot sugall a Himnusz, „mert a magyar nép kétségek között is küzdött a szabadságért”.

Hasonló véleménye van egy másik tanulónak: „Büszkeséget, mert büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok. Bennem boldogságot és örömöt kelt a Himnusz”.

Egy másik tanuló meglátása szerint „…ismerni kell a magyar történelmet ahhoz, hogy ez a mű teljes terjedelmében kibontakozhasson és megfelelő hatással legyen arra, aki olvassa. Így válik ez a vers fontossá, különlegessé és időtlenné, hiszen csak akkor lehet jövőnk, ha nem felejtjük a múltunkat”.