Utoljára ülésezett az '56-os Emlékbizottság Párizsban

Beszámoló az emlékbizottság utolsó közgyűléséről

/ Győri Ágota /
gyori.agota képe
Az 1956-os magyar forradalom leverése után Nyugatra menekült és politikai menedékjogot kapott magyar szabadságharcosok 1957-ben "Magyar Szabadságharcos Szövetség" néven szervezetet alapítottak Franciaországban. A szervezet 42 éven keresztül ezen a néven tevékenykedett, majd 1999 után nevet változtatott; létrejött az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága.

2019. febuár 24-én szomorú apropó kapcsán telt meg a Párizsi Magyar Katolikus Misszió terme. Sujánszky Jenő, az Emlékbizottság alapító elnöke utoljára hívta össze a bizottság tagjait. Határozat született arról, hogy az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága 62 év töretlen munka után feloszlatja önmagát. Ennek okairól Sujánszky Jenő részletesen is szót ejtett: a tagság megfiatalítására tett kísérlet nem sikerült, illetőleg öreg korára, betegségeire hivatkozva önmagát is felmentette a további munka alól a 90 éves elnök. 
Sujánszky Jenő leköszönő beszédében elmondta, hogy büszke mindarra a szellemiségre, amelyet a Bizottság képviselt, arra, hogy nem egy magyar nemzetet önfényező szervezetről volt szó, hanem a forradalom hőseinek és az általuk képviselt szellemiségnek a megőrzésére szolgáló közösségről – pártpolitikától függetlenül. Külön köszönettel illette a záróülésen megjelent társakat is, akiket mint "utolsó mohikánokat" jellemzett.

A korábban az Emlékbizottság által megszervezett, a párizsi diadalívnél tartott ünnepély – mely során az Ismeretlen Katona sírjának megkoszorúzása, valamint az Örökláng meggyújtása zajlott – szervezését a mindenkori párizsi magyar nagykövet és katonai attasé veszik át. Mindszenty József hercegprímás emléktáblájának, valamint a Pére Lachaise temetőben Nagy Imre jelképes sírjának megkoszorúzásáról pedig a későbbiekben a Párizsi Magyar Katolikus Misszió fog gondoskodni.