Ünnepi szentmise Szent István király tiszteletére Jaraguá do Sul-ban

Magyar Himnusz egy dél-brazil városban

/ Somogyi Kinga /
somogyi.kinga képe
Augusztus 16-án, pénteken este ünnepi szentmisére került sor Jaraguá do Sul-ban Szent István királyunk tiszteletére. A megemlékezésnek az itteni magyarok felmenői által 1922-ben épített Szent István templom adott otthont a Garibaldi-negyedben.

A Jaraguá do Sul-i Magyar Egyesület évről évre augusztus 16-án emlékezik meg Szent István királyról, hiszen a világegyház ezen a napon ünnepli államalapító királyunkat. A szertartás keretében a Jaraguá do Sul-ban élők megismerkedhettek a Szent István napi kenyérszentelés hagyományával is, ami mára a helyiek körében feledésbe merült. 

      

A szentmise végén képekkel illusztrált portugál nyelvű előadást tartottam a jelenlévőknek Szent István királyunk életéről, legfőbb érdemeiről valamint az augusztus 20-i ünnepségek jelentőségéről. A bemutató második felében Szent István és Boldog Gizella Veszprémben betöltött szerepére helyeztem a hangsúlyt, szót ejtve többek között a Veszprémi főegyházmegye alapításáról, a Veszprém völgyi görög apácák kolostoráról, valamint szülővárosom egyik legfőbb jelképéről, a Szent István völgyhídról. A 19. század végén Jaraguá do Sul-ba telepedő magyar családok legnagyobb része Veszprém megyéből érkezett a dél-brazil városba így sokat jelentett számukra, hogy többet megtudhattak őseik földjének történelméről. A prezentációt követően a magyarórákra szorgosan járó diákjaimmal együtt zongorakíséretemben elénekeltük a Magyar Himnuszt. Igazán megindító volt hallani a mély átéléssel, szép magyar kiejtéssel énekelt Himnuszunkat. A szentmisét az István, a király című rockopera Felkelt a napunk című dalának közös éneklésével zártuk. Az összejövetelre szép számmal érkezett hívek a szertartás végén a magyar nyelven elhangzott dalokat portugál fordításban is hazavihették.

Az ünnepi rendezvény zárásaként kellemes hangulatú összejövetelre került sor, ahol együtt elfogyaszthattuk a hívek által készített finomabbnál finomabb ételeket baráti beszélgetések kíséretében. Szent István királyunk tiszteletére szervezett ünnepi program kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy a Jaraguá do Sul-i magyarok megemlékezhessenek a közel 130 éve Brazíliába érkezett magyar őseikről, akik nem kis áldozatok árán hagyták hátra szülőhazájukat és szelték át az Atlanti-óceánt egy jobb élet reményében.