Ünnepi megemlékezés Stuttgartban

Az 1848-as szabadságharc 171. évfordulójára emlékeztek

/ Stermeczki Andrásné Krisztina /
stermeczki.andrasne.krisztina képe
A Stuttgarti Főkonzulátus szervezésében a Magyar Kulturális Intézet adott otthont az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezésének 2019. március 13-án este
xzeP

Mint KCSP-ösztöndíjas, megtisztelve éreztem magam, hogy meghívást kaptam az ünnepségre. A helyszín ismerős volt, hiszen heti rendszerességel veszek részt itt a Magyar Óvoda magyar nyelvoktató foglalkozásain, mely ezen kívül számos ismeretterjesztő és kulturális program otthona is egyben. Az UKI (Ungarische Kulturinstitut) nagytermét megtöltötték a vendégek, akik Dr. Berényi János főkonzul kedves meghívására érkeztek a Stuttgart belvárosa felett található patinás helyre. Köszöntőjében Magyarország történelmi jelentőségét hangsúlyozta Európában 171 éve és ma. Bátor és művelt fiatalok, művészek, írók és politikusok álltak ki a szabadság örökérvényű eszméje mellett. Ezt nem lehet feledni. Gondolatait követően felkérte Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkárt ünnepi beszéde megtartására, aki a felkérést megköszönve folytatta a gondolatsort és kiemelte a nemzetállamok jelentőségét akkor és ma, valamint, a nemzetiségi politika mindenkori fontosságát. A Magyar Kormány feladatának érzi, hogy őrizze és támogassa a magyarság ezer éves értékeit, akár a diaszpórákban is. A beszédet követően ünnepi műsor következett Brassói-Jőrös Andrea operaénekes és Taraszova Krisztina zongoraművész előadásában. A kárpátaljai születésű művésznők repertoárjában Mozart, Puccini, Giordano, Dvorak, Csajkovszkij és Bellini művei szerepeltek. A műsor közepén hangzott el Chopin jól ismert, híres Forradalmi etűdje. A megemlékezést állófogadás követte, ahol kötetlen formában találkozhattak egymással az ünnepségen résztvevők.

A stuttgarti magyarok körében több ünnepi megemlékezést is tartanak ezen a héten március 15-e alkalmából. Ezek sorát, 10-én, a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezet ökumenikus istentisztelete és ünnepi műsora nyitotta meg, zárásként pedig a Konzuli Magyar Iskolák is ünnepelnek.