Ünnepi megemlékezés Strasbourgban

/ Vajda Villő /
vajda.villo képe
Március 24-én a Strasbourgi Magyar Kultúregyesület és a Keleti Táncegyüttes közös szervezésében megvalósult a már hagyománynak tekinthető éves táncház, amely már régóta szolgál összefogó erőként a Strasbourg környékén élő magyaroknak.
Ünnepi koncertÜnnepi megemlékezés Strasbourgban Ünnepi megemlékezés Strasbourgban

 

A rendezvényt a Strasbourgi Magyar Kultúregyesület március 15-i nemzeti ünnepünkre való megemlékezése nyitotta meg. Az egyesület elnöke, Jacky Szalóki Anna ünnepi beszédét követően a Magyar iskola - MESEVÁR tanulói köszöntő dalokkal és Arany János: A walesi bárdok c. balladája alapján kis műsorral örvendeztették meg a jelenlévőket.

 A Junior Príma díjas Laposa Julianna és zenekarának koncertjén a forradalomhoz köthető dallamokkal idézték meg a márciusi ifjakat és tavaszi népszokások zenéi is felcsendültek. 

Az ünnepi fogadáson finom magyar ételeket, italokat és süteményeket fogyaszthattak az érdeklődők.

A jókedvű koncert és a fogadás után következett a táncház, amelyen a Keleti Táncegyüttessel együtt ízes magyar mulatságra hívtuk az érdeklődőket, ahol Laposa Julcsi zenekara biztosította a talpalávalót. A gyermek táncházban játékokkal és dunántúli táncokkal ünnepeltek a legkisebbek.  

Az estét hagyományszerűen felnőtt táncház majd később közös éneklés zárta. Szatmári, dunántúli, moldvai táncokkal ismerkedtek, mulattak a jelenlévők majd a Keleti táncegyüttes férfi tagjai kalotaszegi legényest táncoltak.

Külön köszönet az esemény szervezőinek, valamint azoknak a nagyszerű embereknek, akik idejüket arra szánják, hogy még jobban megismerjék és megértsék magyarságunk egyik legszebb kincsét, a magyar nyelvet, táncot és zenét. A nyelv által mondhatjuk el, a tánc által élhetjük meg és az ének által adhatjuk át egymásnak magyarságunkat. 

„Nézd a tánc nemeit, mint festik játszi ecsettel a népek lelkét s nemzetek ízleteit.”
(Berzsenyi Dániel)