Újra a táncparketten

/ Pásztor Orsolya /
pasztor.orsolya képe
Elkezdődtek az egykori clevelandi regösök táncpróbái.
Clevelandi regös alumniClevelandi regös alumniClevelandi regös alumni

A clevelandi regös csoport fennállásának 50. évfordulóját megünneplő gálaműsorra 2023. november 18-án került sor.

Az Aranylakodalom címet viselő műsor szervezőinek célja, hogy méltó módon emlékezzenek meg a regös csoport alapítóiról, a mindenkori regös vezetők és csoporttagok elhivatottságáról, és kitartásáról. Az est során betekintést adnak az elmúlt 50 év alatt felhalmozott tudásba, így a színpadon látható lesz szent-iványi tűzugrás, galgamácsai gyermeklakodalmas, erdélyi, rábaközi, palóc és moldvai táncfűzér. A széki és szatmári táncok pedig a generációk, és a sokéves hagyomány összefonódásáról tesznek tanúbizonyságot.

Ezekben a táncokban jelentős részt szánnak azoknak a regöscserkészeknek, akik az elmúlt 50 év folyamán tagjai voltak a csoportnak. A moldvai tánc első próbája március 16-án volt, amin viszonylag szép számban jelentek meg a lelkes táncosok. Ebben a koreográfiában csak hölgyek vesznek részt, ami különleges hangulatot ad a gyakorló óráknak és a színpadi jelenlétnek is. A következő csütörtökön, március 23-án ismét felhangzott a zene a cserkészházban. Ez alkalommal öt pár vállalkozott arra, hogy együtt felidézik a lelkükben a mezőségi tánc mozdulatait. A szatmári tánc próbái még ősszel elkezdődtek, másfél havonta kerül sor ezekre az eseményekre. Öröm látni, hogy szívesen jönnek az elmúlt idők regösei, hogy újra rendszeresen találkozzanak egymással a táncszőnyegen, és átadják magukat a zene, és a mozgás örömének. Van aki 20 év után vette elő újra a tánccipőt, hogy részt vegyen ebben a előkészülésben. A próbákat Balássy Béres Anikó, Tihanyi László, Kovács Viola és Szanyó Gábor vezetik nagy szakértelemmel és odaadással.

Az Aranylakodalom egy közös ünnep lesz a közösség számára, melynek során lehetőség lesz bekapcsolódni a műsor pezsgésébe, és szívvel-lélekkel befogadni a csodát, ami aznap a színpadon történik majd.