Újrakezdés

/ Szabó Péter Bence /
szabo.peter.bence képe
Közel hetven taggal kezdte meg éves munkáját, a több mint hatvan éves Kodály Együttes. A néptánccal foglalkozó torontói egyesület öt különböző korosztályú csoportban ismerteti meg a magyar népi kultúrával táncosait.
Junior próba a Kodály EgyüttesbenGyermek próba a Kodály Együttesben

2022 szeptemberében a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasainak megérkezésével újra lehetőség nyílt rá, hogy a nagy múltú Kodály Együttes az új tanévben is folytassa az előző évben megkezdett magas szintű szakmai munkáját.

Az együttesben az óvodásoktól egészen a kezdő felnőtt korosztályig mindenkinek van lehetősége megtalálni a csoportját. Az idei évben összeállított tananyag lehetővé teszi, hogy az egész magyar nyelvterület táncanyagaiból kapjanak egy kis ízelítőt. A hétköznap esti próbáknak a Magyar Ház és a Szent Erzsébet Katolikus templom adnak otthont. A helyszíneken minden feltétel adott ahhoz, hogy jól érezzék magukat a csoport tagjai, és hogy megfelelő szakmai munkát lehessen végezni, ahol próbaterem, raktár és szülői várakozó helység is a résztvevők rendelkezésére áll.

Mindkét intézményben nagy szeretettel fogadják az oda érkező gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Ezeken az alkalmakon a fiatalabb korosztály tagjai játékos és kreatív módon tanulnak annak érdekében, hogy a huszonegyedik század gyermekei számára is izgalmas legyen egy sok koncentrációt és fegyelmet igénylő táncpróba. A felnőtteknek pedig egy évben több táncanyagot is lehetőségük van megtanulni. A tapasztaltabbak már olyan nehéz táncokat is képesek elsajátítani, mint egy kalotaszegi vagy egy nyárádmagyarósi, amelyben a lányoknak rengeteget kell forogni.

Reméljük, hogy a kezdeti motiváció és lelkesedés végig kíséri a Kodály Együttes egész éves munkáját és a tanév végén új koreográfiákban és táncokban gyönyörködhetnek a táncosok hozzátartozói, valamint a torontói magyar közösség aktív tagjai egyaránt.