Újraéledt a Mákos zenekar Buenos Aires-ben

/ Dr. Léránt Andrea /
lerant.andrea képe
Pár év kihagyás után újra teljes vonósbanda működik Buenos Aires-ben. A több éve alakult zenekar brácsása pár éve elköltözött, ezért sajnos szünet következett a zenekar életében. A banda prímása (Edi Bonapartian), és bőgőse (Kerekes Miki) nagy örömmel fogadtak, és lelkesen kezdtük meg a zenekari próbákat.
Regős próbaDisznótoros est a HungáriábanOleander tánccsoport

A zene egykor átszőtte a közösségek mindennapjait a születéstől a haláig, a mindennapi élet része volt. Nagy öröm egy diaszpóra közösség életében, ha saját zenekara van, amely szolgálni tud fontos közösségi eseményeknél. Már az eddig eltelt rövid idő alatt is több zenekari próbát tartottunk, kihasználunk minden lehetőséget a gyakorlásra. Első zenekari próbánk után egyből bemutattuk kalotaszegi összeállításunkat az Oleander tánccsoport tagjainak. 

A Regős táncegyüttes próbáinak elmaradhatatlan része lett a zenei kíséret, az énektanulást mindig hangszerekkel kísérjük, és a próba végi „örömtánchoz” is mi szolgáltatjuk a zenét.

Június 29-én rendezték meg a Club Hungáriában a Disznótoros estet. A talpalávalót az esten a Mákos zenekar szolgáltatta. Énektanítással is készültünk, a dalokat előre kinyomtattuk, minden asztal kapott szöveget. Az este folyamán együtt énekeltük a Piros kancsó, piros bor..., Most jöttem Gyuláról.. kezdetű ördöngösfüzesi nótákat, és tanítottunk két ugrós dallamot is (Hej Dunáról fúj a szél..., és Érik a szőlő...).

Sajnos szomorú eseményen is szolgálhattunk, elhunyt Nusi néni, a Buenos Aires-i közösség legidősebb tagja. Nusi néni kolozsvári származású volt, kalotaszegi hajnalikkal kísértük utolsó útjára.