Újjáéledő Magyar Közösség Buenos Airesben

A Valentín Alsinai Magyar Dalkör Újjászületése

/ Wack Krisztina Mária /
wack.krisztina.maria2024 képe
Dél-Buenos Airesben egykor számos magyar ház létezett, amelyek az argentinai magyar közösségek találkozási pontjai voltak. Mára ezek közül csak a Valentin Alsinai magyar ház maradt fenn. Ez az épület az egyik legrégebbi argentinai magyar közösségnek, a Valentin Alsinai Magyar Dalkörnek adott otthont, amely majdnem 100 éves múltra tekint vissza.
Valentín-Alsinai magyar ház Valentín-Alsinai magyar ház nagytermeKincsek a vezetőségi szobábanLelkes önkéntesek csoportképe

Zsonda Márk közösségi diplomata kezdeményezésének köszönhetően most újra életre kelhet ez a történelmi jelentőségű hely. Célja nem csupán az, hogy a régi magyar házat helyreállítsa, hanem hogy újra életet leheljen a közösségbe és felélessze a Valentin Alsinai magyar életet. A Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasának segítségével önkénteseket toboroznak, akik havi 1-2 alkalommal részt vesznek a felújítási munkálatokban.

Öröm látni, ahogy az önkéntesek száma folyamatosan növekszik, egyre többen szánják rá vasárnapjukat, hogy akár az egy órás útra is vállalkozzanak észak Buenos Airesből, hogy seprűt, felmosórongyot vagy szerszámládát ragadva nekilássanak a munkának. Lenyűgöző, ahogy minden alkalommal egyre élhetőbbé válik az elhanyagolt, romos épület. Az önkéntesek rengeteg gazt, szemetet távolítottak el, újra működésbe hozták a vízcsapokat, és már van hely, ahol leülhetnek kávézni és beszélgetni.

A felújítási munkálatok elsődleges célja az úgynevezett vezetőségi szoba rendbehozatala, amit múlt vasárnap teljesen kipakoltak. A szemét és por közül számos értékes kincs került elő: többek közt régi kupák, érmek, 1937-es újságok, tagsági feljegyzések, más magyar kultúrköröktől kapott ajándékok, filmtekercsek és népviseletek. Ezek az emlékek nemcsak a múltat idézik, hanem inspirációt is adnak a jövő építéséhez. beszélgetések is helyet kapnak majd, hogy a közösség újra összekovácsolódhasson.

A jövőbeli tervek között szerepel, hogy a felújítás mellett egyre több programot szervezzenek. Néptánc, népdalozás, közösségépítő játékok és a Valentin Alsinai Magyar Dalkör felújítása nemcsak fizikai munka, hanem egy közösségi összefogás eredménye is. Az önkéntesek lelkesedése és elkötelezettsége példát mutat mindannyiunk számára, hogy milyen erő rejlik a közösség erejében és a közös célok elérésében.

Az újjáéledő magyar otthon Buenos Aires szívében most nemcsak a múlt emlékeit őrzi, hanem egy új, reményteljes jövőt is épít a helyi magyar közösség számára.