Újabb filmvetítéssel összekötött előadás Zürichben

Dr. Krahulcsán Zsolt, A berni követ c. film szakértője Zürichben

/ Heil Kristóf Mihály /
heil.kristof.mihaly képe
Folytatódott a Zürichi Ifjúsági Klub idei programja. A soron következő mozi A berni követ című magyar tévéfilm volt, amely vetítését követően, annak történész szakértője Dr. Krahulcsán Zsolt az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára munkatársa kommentált.
Krahulcsán Zsolt történész ZürichbenKrahulcsán Zsolt történész ZürichbenA Svájci Magyarház Alapítvány Televizó interjút készít Krahulcsán Zsolt történésszel ZürichbenA stáb

Napra pontosan két hónappal Nagy Imre és mártírtársai kivégzése után a Magyar Népköztársaság berni követsége ellen két magyar emigráns fegyveres támadást hajtott végre. Az indíték homályos, bár lapértesülések szerint Nagy Sándor és Papp Endre a svájci magyar kommunista ügynökök aktáit akarta megszerezni, de az is elképzelhető, hogy a támadók a megtorlások elleni tiltakozó, figyelemfelkeltő, demonstratív akciónak szánták fellépésüket. Céljukat tulajdonképpen elérték, mert heteken keresztül a külföldi sajtó napirenden tartotta a támadás – és ezáltal a levert forradalom – ügyét, hiszen nemcsak a nemzetközi politika, a diplomácia, de a helyi képes újságok is több alkalommal foglalkoztak a témával.
Nagy és Papp 1958. augusztus 16-án – hazatérési ügyük intézésének ürügyével – becsengetett a Magyar Népköztársaság berni követségének épületébe, ahol fegyverüket előrántva megadásra szólította fel a követség dolgozóit, illetve az épületben tartózkodó magyar menekülteket. A követség alkalmazottai azonban tűzharcba keveredtek a „betolakodókkal”, ami az egyik támadó – később halálát okozó – sérülésével, valamint a svájci rendőrség beavatkozásával fejeződött be. A délelőtt fél 10 és fél 12 között lezajlott tűzpárbaj során a szemben álló felek nagy gyakorlattal és halált megvető bátorsággal lőtték egymást. Később mintegy 70 golyónyomot számoltak meg a követség épületében. Az életben maradt támadót a svájci rendőrség tartóztatta le és később sem adták át a magyar szerveknek.

A megtörtént eseményből Köbli Norbert írt forgatókönyvet és Szász Attila rendezett látványos és izgalmas thrillert.
A rendezvény nagy sikert aratott zürichi magyarság körében. A több tucat érdeklődő a filmvetítés és előadás után órákig tartó beszélgetésbe, „kérdés-feleletbe” bocsátkozott az előadóval.

Az eseményről a Svájci Magyarház Televízió által készített összefoglaló és interjú elérhető a Televízió Facebook oldalán.