Tóth Vera koncertje Göteborg szívében

A Tóth Vera Quartet göteborgi estjéről

/ Antal József /
antal.jozsef képe
November 9-én, szombaton Göteborgban járt Tóth Vera és zenekara – a Tóth Vera Quartet. A zenekar a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör meghívásának tett eleget egy fantasztikus, telt házas koncerttel. Saját dalok és nagy elődök előtt tisztelgő feldolgozások hangzottak el, valamint rengeteg sztori az egyes darabok között.
Koncert közbenKoncert közben II.KözönségrészletKoncert után

A Tóth Vera Quartet: Tóth Vera (ének), Bérces Viktor (billentyű), Duka László (hegedű), Molnár Tibor/Trap Kapitány (beatbox, szájdob)  koncertjének a Göteborg szívében található Folkets Hus rendezvényközpont adott helyet. A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör együttműködött egy helyi, magyar termékeket árusító kisvállalkozással, melynek köszönhetően az előadás előtt magyar ételekkel töltődhettek fel az idelátogatók.

Tóth Vera koncertje a „csendesülős” előadások közé sorolható. A színházszerű teremben helyet foglaló nézők a fantasztikus, hol lassabb folyású, andalító, hol pedig gyorsabb ütemű, jazzes zene mellett számtalan történetet is kaptak ajándékul. A saját dalok mellett többek között Somló Tamástól, Dés Lászlótól, Cserháti Zsuzsától, Szécsi Páltól csendültek fel dallamok Tóth Vera átértelmezésében. Olyan érzés volt, mintha a zenekar megannyi képes üdvözletet hozott volna Magyarországról: a zenék képekként, a köztük lévő történetek pedig a képeslap hátuljára írt szövegekként működtek. Üdvözlet az anyaországból mintegy 170, diaszpórában élő, svédországi magyarnak! A nézőközönség korösszetétel szempontjából széles skálán mozgott: találkozhattunk öt-hatéves gyermekekkel ugyanúgy, mint a nyolcvanegynéhány éves idősebb korosztály képviselőivel. Természetesen a két „véglet” közötti generációkból is szép számmal voltak jelen, így érzékelhetően sikerült a szervezőknek olyan produkciót idehozniuk, amely képes volt a különböző generációkat egyszerre megszólítani. Legérzékletesebben akkor látszott (pontosabban hallatszott) ez, amikor Tóth Vera megénekeltette a közönséget – az ismert, régi magyar slágereket együtt énekelte a zenében eggyé olvadó hallgatóság. Egy szeletnyi kultúrát csempészve ezzel Göteborg központjába.

Az énekesnő teret adott zenésztársai kibontakozásának is, az egyik legelképesztőbb szóló Trap Kapitányhoz kötődik, Duka László szívhez szólóan csalogatta ki hegedűjéből a dallamokat, Bérces Viktor pedig ugyanolyan lelkesedéssel játszott aláfestő zenét Tóth Vera történeteihez, mint amilyen lélekkel adta magát a négyes összjátékába. A koncertet CD-vásár, dedikáció, majd közös fotózkodás követte.

Zenébe zárt magyar lélek, magyar ízek, önfeledt szórakozás, őszinte mosolyok – ha néhány szóban kellene összefoglalnom ezt a feledhetetlen estét.