Történelmi előadássorozat az ottawai magyarok számára

/ Nagy Máté Teó /
nagy.mate.teo képe
A magyar történelem híres és kevésbé ismert szereplőivel és eseményeivel kapcsolatos előadások és beszélgetések célja, hogy a múltunk iránt érdeklődőknek fórumot biztosítson.

 

Az ottawai magyar közösséget megismerve többekkel beszélgettünk már történelemről, amely során örömmel tapasztaltam, hogy sokakat érdekel a magyarság közel- és régmúltja.

A „hétköznapi életben” Magyarországon történelem és földrajz szakos tanárként dolgozom, így ez a téma hozzám is meglehetősen közel áll.

Még januárban megszületett az ötlet, hogy a négy-hat-nyolcszemközti beszélgetéseket ki lehetne bővíteni a teljes ottawai magyarság történelemkedvelő tagjaival.

Hálás vagyok, hogy a kezdeményezés a Magyar Háznál is kedvező fogadtatásra lelt, így februárban elkezdődhetett az előadássorozat.

A kéthetente megrendezésre kerülő előadás első alkalommal István és Koppány eredetét és konfliktusát dolgozta fel, a második „óra” pedig III. Bélát, az Árpád-ház egyik legnagyobb uralkodóját mutatta be.

A prezentáció után mindkét alkalommal szép számmal érkeztek kérdések, hozzászólások. Összességében remek hangulatú, mindenki számára tartalmas és – remélhetőleg – értékes esti programmal gazdagodott az ottawai közösség.