Torontóban és Ottawában is levetítették Koltai Lajos legújabb filmjét

Magyar siker a Torontói Európai Uniós Filmek fesztiválján.

/ Eck Bence Balázs /
eck.bence.balazs képe
Az utóbbi hónapokban kellően beharangozott magyar filmalkotás végre valahára elérte a mozitermeket, így a hétvégén mi is megnézhettük Koltai Lajos legújabb művét még itt a messzi Kanadában és nem is akárhogy. Nem másról van szó, mint a Semmelweis Ignác életének egy rövid, de annál jelentőségteljesebb időszakát bemutató alkotásról a Semmelweis című filmről.

A filmet legelőször New Yorkban vetítették le 2023. október 23-án, az 56-os forradalom évfordulóján, a Mozgókép Múzeumban (Museum of Moving Image). Bár a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen tartottak egy exkluzív premier előtti vetítést, a teljeskörű magyar premierre egészen november 30-ig kellett várni, viszont azóta az otthoni mozikba is berobbanhatott.

November 25-én Torontóban és Montreálban is levetítették a külhoni magyar és minden érdeklődő filmkedvelőnek. A moziterem mind a két helyszínen teljesen megtelt, sőt még plusz széksorokat kellett bepakolni az intézményeknek a hatalmas érdeklődő tömeg befogadására. A siker nem maradt el. Az utolsó képkockák lepergése után hatalmas tapsviharral köszönte meg a nézőközönség ezt a minőségi alkotást. Bónusz, hogy a Torontói nézők abban a megtiszteltetésben részesülhettek, hogy a film végén a történet főhősnőjét megtestesítő Nagy Katica színésznő válaszolt az alkotással kapcsolatos kérdésekre. 

Két óra és hét perces hosszával a film egy átlagos, egy estés mozifilm időtartamát üti meg, ami alatt végig jellemző az  izgalom és az érdeklődés. A néző úgy is képes folyamatosan szurkolni főhősünknek, akit Vecsei H. Miklós kelt életre a vásznon, hogy a nagy többség tisztában van az eredeti történésekkel.

A film bár nem a teljes élettörténetet dolgozza fel, csak a Bécsben eltöltött időszakot, azért tesz utalást Semmelweis Ignác későbbi tragikus sorsára.

Fontos megjegyezni, hogy a film nem csak nagy sikert aratott a vetítéseken, de meg is nyerte a Torontói Uniós Filmek fesztiválján a közönség díját.