Több, mint Nosztalgia klub

/ Bodorné Péter Judit /
bodorne.peter.judit képe
A Nosztalgia klub a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület csoportjaként, az egyesület támogatásával működik immár 9 éve. Október hónap az idősebb korosztályé, mivel ekkor ünnepeljük az idősek világnapját, ez az írás róluk szól, a nürnbergi idősek klubjáról.
Nosztalgia klubNosztalgia Klub, NürnbergNosztalgia klubNosztalgia Klub, Nürnberg

A 2013. áprilisától Dietrich Éva és Dietrich Gusztáv vezetésével működő Nosztalgia klub elsősorban az irodalomra, művészetre nyitott idősebb generáció számára létesült, de minden érdeklődőt szívesen fogad. A találkozásoknak a helyi református gyülekezet biztosítja a helyszínt havonta egy alkalommal. Bárki, aki a klubba először tesz látogatást, egy igazi családias hangulatú közösséget talál.

A Nosztalgia klub találkozóin Dietrich Gusztáv irányításával végigveszik az adott hónap magyar nemzeti ünnepeit, elsősorban magyar írók, költők, zenészek, születésének, halálának évfordulója okán rövid ismertetők, idézetek, életrajzi adatok, érdekességek hangzanak el. Rendkívüli érzékkel, alázattal készülnek a tagok egy-egy témával, színes elbeszéléseikkel. A kultúra közvetítésének maguk a tagok is aktív, lelkes részesei, hozzászólhatnak az előadásokhoz, felidézhetik saját személyes élményeiket, anekdotázhatnak.

Az észrevétlenül, gyorsan elrepülő, de mégis hosszúra nyúló délelőttön a szünetben alkalom nyílik kötetlen beszélgetésre, teázásra. Gusztáv, Éva jobb keze, rendszeresen készül egy-egy, adott hónaphoz kötődő témából, vezényli az összejöveteleket, és jó humorával dobja fel olykor a hangulatot. Elmaradhatatlan része a napnak, a születésnaposok szívbéli felköszöntése, és a vendéglátás részükről hazai ízekkel.

A klub programjában alkalmanként közös múzeum-, kiállítás-, koncertlátogatások és kisebb kirándulások is szerepelnek. 2022. októberében például Pritsching Edit, Nürnbergben élő idegenvezető tartott városvezetést a Nosztalgiaklub tagjainak. Edit már Magyarországon is idegenvezetőként dolgozott, majd itt, Nürnbergben továbbképezve magát szintén hosszú évtizedek óta dolgozik, nemcsak a kirándulások, városnézések során van segítségükre, hanem alkalmanként német témákban, elsősorban helyi, nürnbergi nevezetességekben is.

„A klub fő ereje, hogy egy nagy család lettünk, szívesen jönnek a tagok, úgy érzik, hogy tartoznak valahova, ahol szükség van rájuk, ahol tisztelik és szeretik, számon tartják őket, ahol fontosak." - mondta Dietrich Éva, mikor a Nosztalgia klub sikeréről kérdeztem. Éva munka mellett rendszeresen készül, összetartja a klubot, örömét leli ebben a nem kis teherrel járó önkéntes feladatban. Megjelöli azokat a témákat, amire lehet jelentkezni, ki miből készül fel a következő alkalomra. Szervezi a fent említett kirándulásokat, koncert- és múzeumlátogatásokat.

A Nosztalgiaklub tevékenysége példaértékű minden generáció számára, a havi rendszerességgel tartott összejöveteleken a résztvevők igényes kulturális programokon vehetnek részt.

Dietrich Éva egy régebbi interjújában arról beszélt, hogy az ő esetükben kettő dolog indokolta a klub létrejöttét: első az értékmegőrzés, hiszen az idősebbek hatalmas értékek őrzői és hordozói és ezeket az értékeket nem szabad elveszni hagyni. A másik ok, hogy többeket, sajnos az elmagányosodás veszélye fenyeget, főleg azokat, akik nemrég vesztették el életük társát. Az alapítók, egyben szervezők célja, hogy ezek az emberek valamelyest enyhülést találhatnak fájdalmukra, illetve új célokra lelnek a klub összejövetelein. 

Meg vagyok győződve, hogy Éva és Guszti tiszteletreméltó, kitartó és alázatos munkája záloga céljaik elérésének, melyhez további sok erőt, sikert, és közös élményeket kívánok, és igyekezni fogok, hogy a magam tehetségéből én is hozzájárulhassak a programok színesítéséhez.

"Élni és megöregedni, az csak az igazi, ott van a dolog nyitja. Minden hősiesség a kitartásban rejlik, abban, hogy élni akarunk, nem pedig meghalni, és nagyság csak az öregségnél van. Egy fiatal lehet lángész, de nagy nem lehet. Nagyság csak az öregkor hatalmánál, tartós súlyánál és szelleménél lehetséges. Hatalom és szellem, ez az öregkor és nagyság."

Thomas Mann

.