Tizedik Magyarház Nap Zürichben

/ Heil Kristóf Mihály /
heil.kristof.mihaly képe
2017. szeptember 9-én Zürichben a Magyarház Alapítvány megrendezte jubileumi, azaz a tizedik Svájci Magyarház Napot. A rendezvényre nagy szeretettel várták és azzal is fogadták a zürichi magyarság mellett egész Svájc, sőt a Kárpát-medence területéről érkező érdeklődőket is.
Baranta harcművészbemutatóZürichi Magyar Ökumenikus Golarits Kórus előadásaA zürichi magyar Óperenciás NéptáncegyüttesTizedik Svájci Magyaház Nap

A családi napon számos program várta az érdeklődőket. Az egynapos „fesztivál” délelőtt vette kezdetét kirakodóvásárral és gyermekprogramokkal. Az ünnepélyes megnyitóra délben került sor, ahol egy színvonalas műsor keretében beszédet mondott Szennyessy László a Zürichi Magyar Egyesület elnöke és a Magyarház Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki kiemelte a Svájcban élő magyarság felelősségét a nemzeti identitás megtartásában.

Az esemény kiemelt jelentőségét a svájci magyarság életében jól mutatja, hogy jelen volt és beszédet mondott Nagy István berni nagykövet úr, és Dr. Ódor László exnagykövet úr is.

A szervezők minden korosztályra gondoltak a színes program összeállításakor. Az esemény mottója nyugodtan lehetett volna, hogy „zenéjében él a nemzet”, mivel az egész napot átszőtte a muzsikaszó, amit jól mutat, hogy számos zenei előadás mellett egész napos népzenei és néptánc bemutatót tartott a zürichi Óperenciás Néptáncegyüttes. A nap főelőadója Berecz András népdalénekes -és mesemondó volt, aki Ha vagyunk – legyünk! címmel tartott dalos mesemondó estet. A fesztiválhangulatot a svájci magyarokból alakult Magyarock együttes fergeteges koncertje koronázta meg.

Szántó-Molnár Teca szervezőmunkájának köszönhetően a zenés programok mellett természetesen számos más program is várta az érdeklődőket, amelyek közül kiemelendő a magyarországi barantások harcművészeti bemutatója. A különböző performanszok mellett a nagyérdeműnek lehetősége volt megismerkedni a nemezeléssel, bepillantást nyerhetett a cserkészet rejtelmeibe a helyi cserkészközösség által, finomabbnál finomabb magyar és székely ételkülönlegességeket kóstolhatott vagy akár kipróbálhatta magát a magyarok legendás fegyvernemében, az íjászatban is.

Természetesen a tizedik Magyarház Nap szervezői sem feledkeztek meg a társadalmi felelősségvállalás jelentőségéről, így az egész nap során várták a felajánlásokat az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány által kezdeményezett Iskolatáska Erdélybe elnevezésű tanszergyűjtő akció számára.

Bár az időjárás nem kedvezett a rendezvénynek, mégis több százan érezték fontosnak, hogy megjelenjenek a rendezvényen, amely a kitűnő svájci közösségnek köszönhetően egy feledhetetlen nappal ajándékozta meg az idelátogatókat.