Tisztújító közgyűlés és elnökválasztás a Genfi Magyar Kulturális Központban

/ Knoll Petra /
knoll.petra képe
2019. március 29-én tartotta az éves közgyűlését a Genfi Magyar Kulturális Központ.

Fél 7-kor nyitotta meg az ülést Szilágyi Béla, ideiglenes elnök. Igazán sokan vettek részt ezen az eseményen. Ez annak is köszönhető, hogy a mostani alkalommal elnököt is választottak az egyesületi tagok. Az eddigi vezető, Mercz László 2019. január 24-én elhunyt. Az ő megüresedett helyére két elnökjelölt pályázott, Dr. Ágoston Mercz Katalin és Tóth Katalin. Mercz Katalin azonban a választás reggelén hivatalosan visszalépett. Tóth Katalin remek prezentációt tartott, mind magáról, mind pedig a jövőbeni terveiről a Kulturális Központban. Így a jelenlévő tagok egyöntetűen megszavazták őt új elnöknek.

Ezt követte a Genfi Magyar Kulturális Központ éves beszámolója, amit jómagam ismertetettem a megjelentekkel. Ez a 2018-as évi összefoglaló megtalálható az egyesület honlapján is. (http://magyarkultura.ch) Ezután Váradi Fasel Erika, a GMKK pénztárosa tartotta meg éves pénzügyi beszámolóját, őt követte a pénztári ellenőrök jelentése. Az ellenőrök mindent rendben találtak. Következő napirendi pont a jelenlegi vezetőségi tagok felmentése volt, valamint az új vezetőség megválasztása. Néhányan lemondtak eddigi tagságukról, így új személyekkel bővült az elnökség.

A Kulturális Központ programtervei kerültek ezt követően terítékre. Ezeket szintén én mutattam be. Az állandó, már jól működő programok, mint például a kéthetente megrendezésre kerülő Gyermek-Szülő Klub, valamint a 2018-ban bevezetett Magyar Filmklub továbbra is folytatja működését, mindemellett pedig rengeteg új programmal készül a GMKK az itteni magyaroknak. Például ilyen lesz a magyar foci klub, vagy a húsvéthétfőre tervezett locsolkodás. Vannak visszatérő programok is, úgymint a Társasjáték délután, vagy az Irodalmi kávéház. Utolsó napirendi pontként a felmerülő egyéb témákat vitatták meg a jelenlévők. A közgyűlést háromnegyed kilenckor zárta le Szilágyi Béla.

A GMKK csapata újult erővel vetette bele magát a munkába. Egyik újításuk a májusban debütáló Genfi Magyar Eseménynaptár weboldal és hírlevél. Az eseménynaptár célja egy olyan online platform és hírlevélrendszer létrehozása, ahol minden genfi magyar vagy magyar kötődésű esemény megtalálható egy helyen, ezzel egyszerűsítve a genfi magyar közönség tájékoztatását. Emellett szeretnék kiépíteni a genfi magyar szervezők közösségét, melynek célja, egymás eseményeinek támogatása. Fontosnak tartják a Genfben tevékenykedő magyar szervezetek és szervezők közötti bizalom és együttműködés erősítését. És ez még csak a kezdet!