"A természet varázsát ontja bőven. A fűben, a virágban és a kőben..."

Szabadtéri és klasszikus programok Göteborgban a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület rendezvényein

/ Kőrösiné Forgó Ilona /
korosine.forgo.ilona képe
Az elmúlt fél évben az egyesület célja az volt, hogy minden héten kínáljon valamilyen programot a göteborgi magyar családoknak.  Azonban a terembérléssel járó nehézségek nem teszik lehetővé a gyermekfoglalkozások heti rendszerességű szervezését. De mi szembeszálltunk ezzel a kihívással, és új megközelítést választva szabadtéri programokat szerveztünk a jó idő eljövetelével.
Mesebeli játszóterezésSéta a Slottskogen állatkertbenTengerészeti múzeumTúra a Lilla Delsjön tó körül

A gyermekek számára a természet interaktív környezetet nyújt, ahol a különböző képességeik változatos módon fejlődhetnek, például a játszótereken kínált különféle mozgásformák által. Ahogyan azt Shakespeare is megfogalmazta: "A természet varázsát ontja bőven. A fűben, a virágban és a kőben..." És a lehetőségek tárháza szinte végtelen, hiszen Göteborg városa számos izgalmas helyszínnel szolgál a családoknak a szabadidő szabadtéri eltöltéséhez.

Már 2023. március elején kifogtunk egy napsütéses délelőttöt egy "Mesebeli játszótér látogatásra,"  amely során a nemrég épült Kviberg parki játszóteret próbáltuk ki, ahol a gyerekek lovacskázhattak, részt vehettek huszáros játékokban március 15-re hangolódva. Ezt követően azonban a tavaszi hóesés miatt nem tudtunk újabb szabadtéri programokat szervezni áprilisig. Aztán mikor végre beköszöntött a jó idő szerveztem egy túrát a Lilla Delsjön tó körül. Annak ellenére, hogy aznap pont borongós idő volt, élveztük a hangulatos kis túrát, hiszen a gyönyörű táj, és a természet közelsége lenyűgöző. És szerencsére az eső sem esett végül.
A félév legnagyobb érdeklődést kiváltó programja volt a "Séta a Slottskogen állatkertjében." A ragyogó napsütésben a gyerekek izgatottan fedezték fel az állatkertben található pingvineket, szarvasokat, fókákat, kacsákat és a többi állatot. Az állatkerti séta után a Plikta hatalmas bálnás játszóterén játszhattak a gyerekek, ami tovább fokozta az élményt.
Legutóbb pedig meglátogattuk együtt Göteborg szabadtéri tengerészeti múzeumát, a Maritimant. A hatalmas hajókon barangolva felfedeztük a tengeri élet izgalmas világát. A romboló, és a tengeralattjáró felkeresése rávilágított arra, milyen lehetett katonaként élni egy hadihajón. Ez a különleges múzeumlátogatás egyúttal a Magyar Honvédelem Napjának is méltó megünneplése volt.
Az elmúlt időszakban szervezett szabadtéri programok Göteborgban izgalmas, és tartalmas élményeket nyújtottak a résztvevőknek. Így a tavaszi időszakban valóban minden hétvégén sikerült programokat szervezni. Ezekre az alkalmakra olyan családok is eljöttek, akiknek gyermekei már nagyok, vagy éppen túl kicsik a hagyományos gyermekfoglalkozások élvezetéhez. 

Nagy örömünkre szolgált, hogy sok pozitív visszajelzést kaptunk. Például a három éves Borisz már reggel hatkor ébren volt, annyira izgatottan várta az állatkerti sétát. Ez a kitörő lelkesedés megerősít bennünket abban, hogy a programjaink valóban értékesek, és örömteli élményeket nyújtanak. Sok új érdeklődő is érkezett az egyesület rendezvényeire. Egyre többen látják fontosnak, hogy tovább örökítsék a magyar nyelvet gyermekeiknek, és a magyar szülők közössége is nagyon támogató.
Továbbra is igyekszünk majd változatos, és érdekes programokat szervezni, melynek célja, hogy lehetőséget teremtsünk a magyar nyelv és kultúra megőrzésére Göteborgban, és eközben minél több örömteli pillanatot szerezhessünk.