Terjeszkedik a „Kodály-módszeres” Kanadában

Énekléstől hangos a hamiltoni Arany János Magyar Iskola!

/ Guncz Nóra /
guncz.nora képe
A torontói Kodály Zeneközpont (Canada Kodály Music Centre) bemutató zeneórát tartott a hamiltoni magyar közösség számára 2024. március 26-án. A demonstrációs óra olyan sikeresnek bizonyult, hogy a helyiek és a Zeneközpont közös megegyezéssel áprilistól elindította a Kodály-módszeres zeneórákat a Hamiltonban élő magyar gyermekek számára is.
Zeneóra_Hamilton_alsósok 1Zeneóra_Hamilton_felsősök 1Zeneóra_Hamilton_ovi 2

A magyar nyelv tanulása mellett helyet kapott az öröméneklés, játékos zenetanulás is a hamiltoni Magyar Iskola keretein belül. Kicsik és nagyok számára egyaránt elérhetőek a zeneórák. A hamiltoni magyar gyermekek minden kedden este fáradhatatlanul járnak a Magyar Iskolába, ahol kiváló pedagógusok segítik őket a nem könnyű magyar anyanyelvünk felzárkóztatásában. Mi más is könnyíthetné a napi terheket, mint az önfeledt éneklés? A népdalok éneklése a hagyományőrzés mellett a szókincsgyarapítás legkézenfekvőbb „eszköze”, így kiváló segéd tantárgy a magyar nyelv és irodalom mellett. A közös éneklés továbbá felfrissülés a nehéz nyelvtani feladatok közepette, stressz levezető hatással bír, növeli a vitális kapacitást, és nem utolsó sorban közösség kovácsoló ereje van.

A hamiltoni gyermekek három különböző korosztályban tanulhatják játékosan, de saját szintjükön a zenét. Egy óvodás (3-6 évesek), egy alsó tagozatos (7-10 évesek) és egy felső tagozatos (11-13 évesek) általános iskolás csoport indult el április hónapban. A zeneórák célja a magyar gyermek és népdal repertoár bővítése mellett a zenei készségek (ritmus, tiszta éneklés, memória, hallás, belső hallás és improvizáció) fejlesztése. A dalokat rengeteg játék, és mozgás kíséri, ami által a tanulás egyben szórakozást is jelent.

Mind a gyermekek, mind pedig a szülők nagy lelkesedéssel fogadták az „újítást”, és máris kezdetét vette a felkészülés a májusban tartandó zenés Anyáknapi műsorra. A zeneórák Guncz Nóra KCSP ösztöndíjas, zeneoktató irányítása alatt folynak. A heti rendszerességű zeneórák Szőke Zsófia, a hamiltoni Magyar Iskola Igazgatónője, és Tifán Sára, KCSP ösztöndíjas, lelkes közreműködésével jöttek létre. Hálás köszönet Nekik a fáradságos munkájukért.