Tényleg a szavak játszottak

„Hit, szerelem, gyermek, humor”

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland2022 képe
Az alcímben idézett szavak a Calgaryban élő művésztől, Savanya Istvántól származnak. Értékrendje szerint ezt a négy nagy ajándékot kaphatjuk az élettől. A magyar költészet napja alkalmából Savanya István előadásában Várkonyi Eszter közreműködésével egy zenés irodalmi est várta az irodalom szerelmeseit.
A hangszerek felsorakoztakKezdésre várvaEgy különleges hangszer beszélÉs a szavak játszottak

Savanya István, és Várkonyi Eszter nem ismeretlen az itteni közösség számára. 2022-ben a Szegedi Pinceszínház előadásában hozták el „A felbontatlan levél” című darabot a nanaimói Magyar Házba. Másfél év elteltével ismét ellátogattak Nanaimóba. Ezúttal egy öt állomásos nyugat-kanadai turné középső állomásaként jártak a Vancouver-szigeten. Előadásuk címe: „Most Játszanak a Szavak.” Az est folyamán válogatást hallhattunk Savanya István saját költeményeiből, hol szavalva, hol megzenésített változatban hangszerrel kísérve. Több mint 20 vers illetve dal hangzott el, különböző hangszerek, és több gitár kíséretében.  

A program vacsorával vette kezdetét. Magyaros ízek, és a költészet napjához kapcsolódó menü fogadta a vendégeket. Mire is gondolok? A magyar költészetet József Attila születésének napján ünnepeljük. Ennek apropóján a vacsoramenü majdnem egy az egyben megidézte József Attila: Kedves Jocó! című versének sorait:

„De szeretnék gazdag lenni,
Egyszer libasültet enni,
Jó ruhába járni kelni,
S öt forintér kuglert venni.”

Bár nálunk a libasült helyett rántott csirkemell került az asztalra, a desszert viszont valóban kugler volt, mégpedig házi készítésű. Valahogy úgy, ahogy anno József Attila elképzelhette. Aki esetleg nem tudná, a kugler valójában minyon, melyet a fővárosi köznyelv keresztelt kuglerré, ugyanis ez a desszertkülönlegesség a híres cukrász, Kugler Henrik találmánya volt. 

A kiadós vacsora után, jólesett a kulturális kikapcsolódás. Volt is alkalom rápihenni a már emlegetett kuglerre, ugyanis Savanya István, és Várkonyi Eszter több mint két órás előadással szórakoztatta a vendégeket. A közönség reakcióit figyelve a program minden egyes perce megérte a másfél éves várakozást az újabb találkozásig. Az est végére nem csak a gyomrunk, de a szívünk is megtelt. Azt hiszem ez méltó módja volt a magyar költészet napjának megünneplésére.