Így telt a november a Readingi Magyar Iskolában

/ Csurkó Éva /
csurko.eva képe
November első szombatján Márton napjára készülődtünk a Readingi Magyar Iskolában. Libalakomát ugyan nem rendeztünk, de nagyon kreatívan és vidáman telt a délután. A következő novemberi iskolai alkalommal viszont már a közelgő Mikulás ünnepségre hangolódtunk.
Csoportkép a Márton napi lámpássalElkészültek a Márton napi lámpásokKarácsonyi képeslap készítésKarácsonyi képeslap készítés, a szülők is segítettek:)

A Readingi Magyar Iskola kéthetente szombaton tartja iskolai foglalkozásait, ahol korosztályokra osztva, három csoportban zajlik a magyar nyelv oktatása. A foglalkozásokon a kommunikáció mellett kiemelt szerepet kap a játékosság, a kézműves foglalkozások, a mesemondás, az éneklés és a népi játékok. Az iskola célkitűzési között szerepel a helyi magyar gyerekek anyanyelv-tudásának megerősítése, szókincsük folyamatosan bővítése, a magyarságtudatuk erősítése, valamint a magyar hagyományok és szokások átadása. Ennek megfelelően, a magyar hagyományok mentén készülődtünk a két novemberi iskolai alkalommal Márton napjára, illetve a magyar Télapó érkezésére.

November első szombatján felelevenítettük Szent Márton történetét és sok új dolgot megtanultunk a Márton naphoz fűződő népszokásokról. Libákat festettünk parafadugóval, utána pedig színes Márton-napi lámpásokat készítettünk. A népszokás szerint Márton napján lámpás felvonulásokat tartottak. A lámpás a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. Érthető hát, hogy miért indultak el egykoron az emberek nagy sétára a lámpásokkal.

Következő alkalommal, az adventi időszakhoz közeledve, már a Télapó érkezésére hangolódtunk. Beszélgettünk, arról, hogy kinél mi a szokás december 6-án, és hogy mit szeretnének kapni az idén a Télapótól. Közösen gyakoroltuk a dalokat, amelyeket december 3-án a Télapónak is elénekelnek majd a gyerekek. Utána karácsonyi képeslapokat készítettünk a család számára. A képeslapra felkerült Rudolf, a piros orrú rénszarvas, majd hópelyhekkel díszítettük az alkotást. A képeslap belsejébe egy karácsonyi jókívánság vagy egy kedves rajz került.

Ez a két iskolai alkalom is vidáman, játszva tanulással, kreatív alkotással telt.