Teltházzal báloztak a magyarok Hagenben

/ Németh Ágnes /
nemeth.agnes képe
A közel három évtizedes hagyományt követve, idén is megrendezték a hageni Őszi Bált. Az 1988-ban induló rendezvény ma a környékbeli magyarság egyik központi eseménye.
Gyerekek és fiatalok műsoraBemutatkozott a hageni dalkör isA felnőtt csoport mezőségi táncokat adott előHelyiek készítették a báli menüt is

Észak-Rajna-Vesztfália egész területéről érkeztek vendégek, de a program híre már évek óta túl jut a tartomány, sőt, az ország határain is. Hollandiából, Budapestről és Székelyföldről is köszönthettünk látogatókat, akik a bál miatt érkeztek az országba. Büszkeségünkre szolgál, hogy a düsseldorfi magyar főkonzulátus is – szinte teljes létszámmal – megtisztelte az eseményt. A bál olyan népszerűségnek örvend, hogy a 250 főre tervezett helyszín kapacitása is kevésnek bizonyult. Ezzel egyike a legtöbb résztvevővel büszkélkedő, magyar rendezvényeknek Németországban. Nem is meglepő ez az érdeklődés, hiszen a rendezvény hangulata, a találkozás öröme, az összetartozás ünneplése olyan hatással van a résztvevőkre, hogy egytől-egyig visszavágynak. 

A hagyományos magyar báli muzsikáról a müncheni Rivalda Duó gondoskodott, akik alaposan megtáncoltatták a vendégsereget. Vacsoraként a megjelentek egyebek mellett olyan hagyományos magyar fogások közül is választhattak, mint a töltött káposzta, vagy a palacsinta. 

A helyiek műsorában elsőként a fiatalabb korosztály mutatkozott be egy dunántúli koreográfiával, akik lelkesen játszottak, énekeltek, járták a kanászt, és a „sudridomot”. A tánc megalkotása, betanítása az én feladatom volt, azért, hogy a legkisebbek is – idősebb társaik támogatásával – színpadra állhassanak. Hasonlóan nagy sikert aratott a felnőtt korosztály produkciója: a Vadrózsa Néptáncegyüttes mezőségi táncokat adott elő. Ezt megelőzően mutatkozott be a hageni dalkör is. Illő énekkel megemlékeztünk az 1956-os forradalom 60. évfordulójáról, majd vidám őszi dalokat hallhattunk, amibe a közönségből is sokan bekapcsolódtak.

A bál házigazdái – a hageni magyarok – példaértékű összefogásuknak köszönhető, hogy ennyi éve sikeresen működik. Ez a közösség energiát, szabadidőt nem sajnálva szervezi évről évre a bált, a meghívók, az ételek elkészítésétől a terem díszítésén át a kiszolgálásig és takarításig. Mindenki kiveszi a részét a közös cél érdekében, hogy az esemény a környékbeli, és távolabb élő magyarság számára kellemes kikapcsolódás, nagy találkozások helyszíne legyen, amit átleng az összetartozás szelleme.