Téli kirándulás az ausztrál Kék Hegyekben

A Wentworth-i tónál

/ Könczei Soma /
konczei.soma képe
A Sydney-i Magyar Református Egyház családi kirándulást szervezett, a Kincses Tábor után, egy újabb fiatalos programmal örvendeztette meg Sydney magyar lakosságát. A táborhoz hasonlóan itt is a gyerekek voltak főszerepben, de ezúttal „elhozhatták” az idősebb családtagjaikat is – többnyire a szüleiket, néhányan a nagyszüleiket.
kirándulás1kirándulás2kirándulás3kirándulás4

Mintegy 10-12 család (kb. 40 fő) gyűlt össze a Wentworth-i tó partján, egy téli reggelen, július 15-én, szombaton, hogy közösen töltsék el a szabadnapjukat. Az ilyen események mindig egy nagy utazással kezdődnek, hiszen itt Sydney-ben a távolságok jelentik az egyik legnagyobb kihívást. Volt, aki akár száz kilométert is utazott hogy az óceánparti városrészből Wentworth Fallsba érjen, nekünk ösztöndíjasoknak ezúttal csak 50 km-t kellett megtenni Blacktown városnegyedből. A távolság nem zavart, a sűrű felhőzet annál inkább, de szerencsére, mire a tóhoz értünk ennek már nyoma sem volt, és a ragyogó idő megmaradt a nap hátralévő részében is.

Délelőtt a legifjabbak népi- és gyerekjátékokkal múlatták az időt, de a felnőttek közül is többen beálltak közéjük, a többiek beszélgettek, a környéken sétáltak, vagy pecáztak. A jó levegő meghozta az étvágyat, a tóparti grillezőnél Péterffy Kund lelkipásztor sütött kolbászt, virslit és jóízű húsokat, amit az otthonról hozott köretekkel fogyasztottunk, majd desszertként jött a gyümölcs és a finom sütemények. A nap második felére maradtak a látványosságok: előbb a tó partján sétáltunk, ahol elsősorban az érdekes növényzet volt különleges számunkra, azok közül is főleg az eukaliptuszfa. Ez a növény itt nagy jelentőséggel bír, ugyanis a Wentworth-i tó a Kék Hegyekben helyezkedik el. És hogy miért kék a Kék Hegység? Az eukaliptusz illóolajától a levegő vibrál, messziről valóban kéknek láttatja a hegyeket. A Blue Mountains egyébként a Világörökség része. A tóparti séta után a hegyek felé vettük az irányt, egy közeli kilátóról az egész környéket megcsodálhattuk.

A kirándulás nagyon jó hangulatban telt, mindenki jól érezte magát, ismét bebizonyosodott, hogy a magyar emberek igénylik egymás társaságát és a hasonló közösségi élményeket. Úgy gondolom, aki itt volt, maradandó élményekkel tért haza, és a következő alkalommal is eljön. Ha jön az ausztrál tavasz, újabb családos kirándulást szervezünk majd, egy másik alkalommal pedig nekivágunk a hegynek – ezúttal gyerekek nélkül – egy nehezebb, vadregényes túrának, hogy még jobban megismerjük a hegység csodáit és újabb közösségi élménnyel gazdagodjunk.

 

 

 Könczei Soma

KCSP ösztöndíjas

Sydney, 2017.07.20.