Télapó ünnepség Madridban

„Van zsákjában minden jó...”

/ Császár Ilma Dóra /
csaszar.ilma.dora2022 képe
Betartva ígéretét, a Mikulás idén is ellátogatott a madridi magyar gyerekekhez. Volt „zsákjában minden jó, piros alma, mogyoró...” A MADACH Egyesület minden évben ügyel arra, hogy a gyerekek által leginkább várt esemény, a Télapó érkezése ne hiányozzon a programkínálatból.
MIkulásMikulásMikulásMikulás

 

A karácsonyi időszak Spanyolországban már novemberben kezdetét veszi. Az üzletek szinte egymással versengve csinosítgatják magukat és november végére már a város hivatalos karácsonyi fényeit is bekapcsolják. Felnőttként is magával ragadó ennek az időszaknak a hangulata, de a gyerekeknek egyenesen varázslatos lehet az izgalmakkal és várakozással teli decemberi hónap. 

A karácsonyi ünnepek jelentősen eltérnek a magyarországi szokásoktól. Igaz, a szentestét a spanyolok is megülik és december 25-e is ünnepnap, Spanyolországban a szegény gyerekeknek egészen január 6-ig kell várniuk, hogy megkaphassák ajándékaikat. Ekkor jönnek ugyanis a napkeleti bölcsek, akik a jó gyerekeknek ajándékot, a rosszaknak egy széndarabot hoznak. Itt a Mikulásnak nincs hagyománya, bár december 6-a Spanyolországban is ünnep, ekkor van az Alkotmány napja. A Mikulás érkezésének megünneplése tehát egy ajándékokkal járó ráadás esemény a magyar gyerekek számára a szenteste, és a három királyok érkezése mellett. 

Az idei ünnepségre is szép számmal érkeztek gyerekek és felnőttek egyaránt. A Télapó megérkezéséig a gyerekekkel apró krampuszokat készítettünk, illetve lehetőségük volt rajzolni, színezni és papírból mézeskalács figurákat készíteni némi segítséggel. A gyerekek közös éneklésére végre meg is érkezett a várva várt Télapó. Oldaláról természetesen a rosszalkodó, gyerekeket ijesztgető Krampusz sem hiányozhatott, bár virgácsot nem osztogatott. Az idei Mikulás is jól felkészült, minden gyerekhez volt pár személyes megjegyzése, kérdése. Mindeközben a felnőtteknek is lehetőségük volt egy kis lazításra, beszélgetésre a házi finomságok mellett.