Tavaszvárás Wales-ben

/ Balog Katalin /
balog.katalin képe
A Wales-ben élő magyarok több alkalommal is kijelentették az idén, hogy a tél immár nem kívánatos ezen a vidéken.

Január-február a farsangozás hónapja, a télűzésé, a tavaszvárásé, a mulatságoké és persze a fánké is. Ez nálunk sem volt másképp, s már január végén belevágtunk tél-ellenes kampányunkba. A Hungarian Society of Wales csapatával Maesycwmmer település közösségi házában gyűltünk össze, a lufik, fánkok és jelmezbe bújt résztvevőkkel együtt. A farsangi bulin kiosztották a „Leg-Fánk-abb magyar” díjat is a legfinomabb fánkot sütők versenyében. A beöltözött gyerkőcök és felnőttek a jelmezversenyen mutathatták meg egymásnak és a zsűrinek ötletes jelmezeiket és együtt kóstolhattuk meg a fánkokat.

A newporti óvodában teljesen megtöltötték a termet a hercegnők, orvosok, kalózok, cicák és barátaik. A jelmezes felvonulás mellett volt lehetőségünk együtt játszani, táncolni, fánkot enni. A délelőttöt a Piroska és a farkas mese dramatizálása zárta, melyet mindenki nagy örömmel hallgatott.

  

A Cardiffi Magyar Gyerekfoglalkozások résztvevői kiszekészítéssel, farsangi ének- és tánctanulással, valamint jelmezes vetélkedéssel töltöttek együtt egy egész délutánt. A kiszekészítés során mind elmondhattuk, mit ununk már a télben és miért is várjuk a tavaszt, majd közösen tettünk róla, hogy a tél megértse, most már mennie kell. A délutánon velünk volt Donald Trump, egy magyar vitéz, Mátyás király, egy egérke, sok csillagharcos és sokan mások is.

Swansea-ben februárban indult el egy gyermekes családokat megszólító program. Az első alkalmunk a tavaszra való várakozás jegyében zajlott s a közösen készített kiszebábbal együtt elűztünk minden téli bánatot, nyavalyát és betegséget. A kis csapat lelkesen kötözte és díszítette a kiszét, hogy minél csúfabb lehessen. Természetesen a tánc és a farsangi fánkok sem hiányozhattak a délutánból.

  

Azt hiszem, erre az évre eleget tettünk a tavasz minden követelésének, hogy végre megérkezzen hozzánk. És ím, itt is van.