Tavaszköszöntő táncház Brüsszelben

/ Molnár Luca /
molnar.luca képe
A Carpathia egyesület legközelebb a június 17-i családi napon várja a belgiumi magyarokat egy kis kikapcsolódásra: szabadtéri játékokkal, tánccal zenével, kézműves műhelyekkel és sok-sok hazai finomsággal.

A brüsszeli magyarok fantasztikus programmal köszöntötték a tavaszt. Új helyszínen, a Ten Noey Kulturális Központban rendezte meg a Carpathia Egyesület táncházát március 25-én. Érdekesség, hogy a kulturális központ házában élt Jósika Miklós magyar író, a XIX. században. A helyszín magyar vonatkozásán túl az önkéntesek munkája, a zenészek muzsikája, a finom ételek, sütemények; a táncoskedvű fiatalok és a kézműves asztaloknál tevékenykedő ügyes gyermekek tették együtt sikeressé és emlékezetessé az idei tavaszköszöntő táncházat.

           

        

Körözöttes kenyér, rakott káposzta, bableves és rengeteg finom sütemény, köztük cifra mézeskalácsok várták az éhes vendégeket.

A kézműves asztaloknál Ágival, Veronikával és Lucával lehetett gyöngyöt fűzni, kalotaszegi kalárist és színes karkötőket készíteni. A gyerekek és felnőttek is újabb mintákat ismerhettek meg Zsuzsától, aki minden táncházban horgoló műhelyt vezet. A nemezelés sokáig lekötötte a legkisebbeket is. A húsvéti készülődés jegyében kis kosarat lehetett fonni Tamással, melyet a húsvéti asztalokra képzeltek el készítőik, vagy a húsvéti tojások kosarának használhattak.

Ez alkalommal a muzsikát nem a szokásos zenekar, hanem vendégzenészek szolgáltatták Budapestről. A gyerekek felcsíki táncokat járhattak Ágival és Zsolttal a tavaszi népi játékok után. A felnőttek a széki táncrend szépségeivel ismerkedhettek meg. Mezőségi és kalotaszegi táncokkal zárt a táncház – sajnos elég korán, pedig a fiatalok éjfélkor még szívesen folytatták volna a mulatságot.

Mindenki nevében köszönjük a szervezőknek és önkénteseknek az előkészületeket és a program lebonyolítását!

Az egyesület legközelebb a június 17-i családi napon várja a belgiumi magyarokat egy kis kikapcsolódásra szabadtéri játékokkal, tánccal, zenével, kézműves műhelyekkel és sok-sok hazai finomsággal.