Tanévnyitó Torontóban, az Árpád-házi Szent Erzsébet Magyar Iskolában

/ Simándi László /
simandi.laszlo képe
A torontói Árpád-házi Szent Erzsébet Magyar Iskola 2016/17-es tanévnyitó ünnepségére szeptember 17-én került sor. Rendhagyó évkezdésnek lehettünk tanúi, hiszen az iskola tanulói új helyen kezdték el ezt a szemesztert. A Magyar Iskolának ez idáig helyet adó Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Plébánia épületkomplexumában zajló széles körű felújítási munkálatok befejezéséig a Saint Edward Catholic School korszerű és tágas épületében talált otthonra a legnagyobb kanadai magyar oktatási intézmény nyolc iskolai osztályába és két óvodás csoportjába beiratkozott 173 gyermek.
A gyermekek izgatottan sorakoztak fel a tanévnyitó ünnepségreAnthony DeCiantis, Perényi Csilla és Rigó Jenő SJ atyaAz ünnepség végén levetítésre került az "Örökségünk" videópályázat Torontóban forgatott kisfilmje

Az évnyitó ünnepségre az iskolaépület tornatermében került sor, ide gyülekeztek izgalommal vegyes várakozással az ifjú nebulók, az őket elkísérő szülők és természetesen a tanári kar. Az egymás mellé felsorakozott osztályokat Perényi Csilla igazgatónő köszöntötte. Személyes jelenlétével megtisztelte az ünnepséget Anthony DeCiantis úr, a Saint Edward Catholic School igazgatója, akit igazgató asszony buzdítására anyanyelvén, olaszul köszöntöttek a diákok. A házigazda intézményvezető biztató beszédében üdvözölte a magyar iskolát, és lelkesen szólt a nemzetiségi oktatás és az identitás megőrzésének fontosságáról. Ez iránti elkötelezettségét meg is tapasztalhattuk, hiszen egész délelőtt jelen volt, és segítségével, figyelmével végigkísérte az első iskolai szombatot. Az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Plébánia képviseletében Rigó Jenő SJ atya üdvözölte a gyermekeket és szülőket. Közös énekes imádsággal és hálaadással erősödhettünk lelkünkben az új tanév küszöbén. Miután igazgatónő megnyitotta a 2016/17-es tanévet, közösen énekeltük el nemzeti imádságunkat, a Himnuszt. Ezután egy meglepetés következett, levetítésre került ugyanis a tavaly készült „Örökségünk” videó pályázat Torontóban forgatott kisfilmje. Gyermekek és felnőttek egyaránt áhítattal adták át magukat az élménynek, és e pár perc is elég volt, hogy lélekben feltöltődve és magyar identitásukban megerősödve távozzanak az ünnepségről.

Ezek után az osztályok elfoglalták tantermeiket, és megkezdődött az új tanév első tanítási napja. Mind a diákok, mind a tanárok hamar belakták a számukra kijelölt termeket és az új iskolaépület tereit. A tanítás ideje alatt sok szülő maradt az iskolában, akik egymással és az iskola tisztviselőivel beszélgetve töltötték az oktatási időt, néhányan olyannyira fellelkesültek, hogy az „Örökségünk” kisfilmet is újra megnézték. Mindezek kapcsán megfogalmazódott bennem, hogy talán nem csak a gyermekek identitása és közösségi élete miatt fontos a magyar iskolák működése! Az első napot a diákok távozása után a tanárok rövid értekezlete zárta. Mint friss ösztöndíjasnak, igazán jó érzés volt, hogy az iskolában való munkám elején részese lehettem ennek az ünnepi alkalomnak. Hiszem, hogy az idei tanév mindannyiunk számára sok újdonságot, tapasztalatot és épülést hoz majd, nem csak tudásunkban, de magyarságunkban is!