Tánchétvége Zürichben az Óperenciás Néptáncegyüttessel

/ Hortobágyi Ivett /
hortobagyi.ivett képe
Lelkes magyar beszédet és magyar népzenét hallhattak Zürich-Altstetten egy kis utcájában az éppen arra járók 2017. március 24–25-én. Táncos hétvégét szervezett ugyanis a zürichi Óperenciás Néptáncegyüttes, ahol az erdélyi Válaszút román táncaival ismerkedhettek meg a résztvevők Hortobágyi Ivett KCSP ösztöndíjas és Józsa Tamás táncpedagógusok vezetésével.
Óperenciás Néptáncegyüttes, Zürich - Fotó: Gorácz JózsefTáncelőkészítő gyakolatok - Fotó: Botka BálintTánctanulás - Fotó: Botka BálintTáncegyüttesek találkozása - Fotó: Bozi Anita

Az Óperenciás Néptáncegyüttes 2015 októberében alakult lelkes csapat, amit Zürich környékén élő, táncolni szerető fiatalok alkotnak. Heti rendszeres próbáinkon fő céljuk a magyar nyelvterület tánckultúrájának megismerése és az eredeti táncanyagok feldolgozása, elsajátítása. Feladatunknak tekintik a magyar folklór hagyományainak őrzését, értékeinek átadását Magyarországtól távol élve is. Céljuk, hogy minél többen ismerjék, műveljék és szeressék a magyar a néptáncot és népzenét Svájcban is.

Próbavezetőik Tolmácsi Fanni és Sziva László, 25 év táncos tapasztalattal a hátuk mögött, lelkesen és töretlenül tanítják tagjaikat táncra, énekre. Az ő ötletük nyomán került megrendezésre ez a hétvégi tánctanítás is, mely az első ilyen alkalom volt a csoport történetében.

A péntek este rövid átmozgató bemelegítéssel kezdődött, majd szép sorjában elkezdték megtanulni a figurákat és azok technikai hátterét a táncegyüttes tagjai és táncos barátaik, a meghívott táncoktatók segítségével. A próba szombat reggel tovább folytatódott és egészen estig forogtak, tapsoltak és énekeltek a résztvevők, rövid szünetekkel. Kicsit hosszabb megállás csak ebédidőben volt, amikor pillanatok alatt megtelt az asztal a táncosok által hozottakból, akár csak a Terülj, terülj asztalkám! című népmesében. A vacsora is hasonlóképpen zajlott, miközben mindenki kedvére táncolhatott és beszélgethetett tovább.

A hétvége nagyon jó hangulatban zajlott, ahol nagy figyelemmel követte mindenki az elsajátítandó új mozdulatok sokaságát. Továbbá remek találkozási lehetőség is volt ez a németországi és svájci táncosoknak, hiszen a helyiek mellett a Berni Figurás Néptáncegyüttes, a frankfurti Rezeda, a müncheni Regös Magyar Néptánc Együttes és a stuttgarti Csöbörcsök Táncegyüttes is valamilyen formában képviseltette magát, amit egy közös fényképen meg is örökítettek.

Ezúton is köszönjük a szervezőknek ezt a kiváló két napot, és reméljük a jövőben többször lesz még ilyen alkalom a találkozásra és az együtt táncolásra, éneklésre Zürichben!