Táncház az argentin fővárosban

55. táncház a Mindszentynumban

/ Dr. Léránt Andrea /
lerant.andrea képe
A Buenos Aires-i magyar közösség júliusban tartotta 55. táncházát a Mindszentynumban. A hajnalig tartó mulatságon élő zenei kíséret várta az érdeklődőket. A tánc- és énektanítás mellett a szervezők gulyáslevessel, és dobos tortával kedveskedtek a résztvevőknek.
 pontozó tanítás a táncházbanmuzsikál a zenekarjó hangulatbana vonós banda

Buenos Aires-ben havi rendszerességgel szervez táncházat a magyar közösség Fóthy Zsuzsa szervezésében. A táncmulatságok helyszíne a főváros Palermo negyedében található Mindszentynum épülete. A ház magyar motívumokkal díszített 60 férőhelyes ebédlője, és a hozzá tartozó zárt udvar kiváló helyszíne a rendszeres táncmulatságoknak.

Az estét dunántúli táncokkal nyitottuk meg, amelybe nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be mind a kezdő, mind a haladó táncosok. Ezt követte a már hagyománynak számító vacsora, melynek keretében mindig más magyar jellegzetes ételt kóstolhatnak meg a résztvevők. Ezen az alkalmon gulyásleves, és dobos torta szerepelt az étlapon.

A vacsorát ismét tánc követte, a moldvai (Teszáry Borbála - hegedű, Lévay Gyuszi – koboz, Léránt Andrea – dob) és vonós banda (Teszáry Borbála – hegedű, Léránt Andrea – brácsa, Kerekes Miklós – bőgő) egymást váltva szórakoztatta a közönséget, a tánclépéseket Teszáry Miklós vezetésével sajátíthatták el a magyar és argentin résztvevők.

Közös énektanulásra is sor került, a „Tavaszi szél vizet áraszt” c. moldvai csángó népdalt koboz- és hegedűkísérettel együtt énekeltük.

Mivel a közönség nagyon érdeklődő volt, és a táncosok között több argentin zenész is részt vett az eseményen, bemutattuk a hagyományos magyar vonószenekar hangszereit, elmagyaráztuk az egyes hangszerek funkcióját a zenekarban.

Ezt követően még egy rövid pontozó tanításra, és széki csárdásra is volt idő a hajnalig tartó mulatságban. Jó volt látni, hogy a legfiatalabbaktól az idősebb korosztályig mindenkit hogyan ragadott magával a magyar népzene és néptánc szépsége és ereje.