Talpra Magyar

/ Fegyveres-Fiskál Regő /
fegyveres.fiskal.rego képe
Egy magyar ember se tudná elképzelni az évet a szokásos március 15-ei forradalmi műsor nélkül. Természetesen itt Windsorban sem hagytuk magyar közösségünket program nélkül eme nemes esemény alkalmából, így méltó megemlékezéssel készültünk a 1848-as Forradalom megünneplésére.
Csoport képTisztelgés a hősök előttPetőfi a Pilvaxban

Az idei évben a szokásos versek és múltat felidéző szövegek olvasása helyet egy egyedibb és izgalmasabb műsort szerveztünk. Az előkészületek már több mint egy hónapja kezdődtek el a forgatókönyv megírásával. „Forgatókönyv”? Kérdezheti magától ezt egy laikus, azonban mégis szükség volt rá mivel idén egy 45 perces színházi darabbal elevenítettük fel a forradalom eseményeit.

Az előkészületek után, ami a forgatókönyv megírását, a dalok kiválasztását és plakátkészítést foglalta magában, a legnagyobb feladatot a szereplőgárda toborzása jelentette. Szükségünk volt Petőfi Sándorra, Vasvári Pálra, Jókai Mórra és egy Irinyi Józsefre. Végül minden karakter megtalálta a gazdáját, Vasvári Pál szerepét Fazekas Mátyás, Jókai Mórt Tóth Sándor János, Irinyi Józsefet Fábián Erik alakította, míg Petőfi Sándor szerepét jómagam vállaltam. A szereplőgárda kiválasztása után következhetett az igazi munka, hiszen el kellet kezdenünk próbálni.

Igen, szívesen mondanám, hogy egy közös próba után őszinte mosollyal az arcunkon mondtuk egymásnak, hogy ennyi elég is volt, felkészültünk az előadásra, azonban a régi mondás a mi esetünkben is igaznak bizonyult, hiszen a jó munkához idő kell, így sok órányi közös próba után tudtuk csak elmondani magunkról, hogy megérett a munkánk gyümölcse és felkészültünk a méltó megemlékezésre.

A műsort hathatós „reklámkampány” segítette, amelynek köszönhetően, a darab erejéig színházként funkcionáló Mindszenty Magyar Házban több, mint 60 izgatott néző várta nagy figyelemmel a produkciót. Mi, szereplők is izgatottan vártuk a kezdést, mindegyikünk hasában ott röpködtek azok a bizonyos pillangók, de tudtuk, hogy zökkenőmentes lesz az előadás, hiszen mindent alaposan begyakoroltunk. Miután a közönség lecsendesedet, felgyúltak a fények és kezdetét vette az előadás.

Kezdetben Petőfi és barátai megvitatták, hogy mi a gond az országban, és ezért tollat és papírt ragadva megírták a 12 pontot, amelynek megünneplésére Petőfi az asztalra ugorva elszavalta a frissen megírt Nemzeti dal első versszakát. A forradalmi hangulat a közönség szívében is életre kelt, hiszen Petőfi szavalata után hatalmas tapsvihar tört ki a nézők között.

A Pilvax kávéház után a társaság a Nemzeti Múzeum felé vette az irányt, miközben a 12 pontot osztogatták a közönségnek. Miután megérkeztek a „Nemzeti Múzeumhoz” a szereplők együtt szavalták el a teljes Nemzeti dalt és emlékeztek meg a forradalomról, amely vér és áldozatok nélkül győzött aznap Magyarországon.

A színdarab hatalmas sikert aratott, mindenki elismerően gratulált nekünk és ösztönöztek minket, hogy a többi megemlékezés is hasonló formában legyen a jövőben.