Táborok Ausztráliában

Média tábor Brisbane-ben, majd néptánc tábor Melbourne-ben

/ Kelemen Réka /
kelemen.reka képe
Április eleje 2024-ben is a szünidőről és a szünidei táborokról szólt Ausztráliában. Szerencsés vagyok, ugyanis két tábor megvalósításában is közreműködhettem.
Hegedűs Péter és Vladucz Zoltán foglalkozást tart a média táborbanStetina Bence csoportos foglalkozása a média táborbanMagyar Kultúrkör néptánctáborának egyik próbájaMelbourne-i Magyar Kultúr Kör néptánctáborának csoportképe

Április 2-3. között a Marsdeni Magyar Ház, a Gold Coast-i Magyar Iskola és a Brisbane-i Magyar Iskola közös szervezésében megvalósult a Média tábor 10-16 éves gyermekek számára. A tábor első napján Hegedűs Péter filmrendező, producer, egyetemi tanár és Vladucz Zoltán operatőr, producer és forgatókönyíró segítségével sajátíthatták el a gyerekek a filmezés, konkrétabban pedig a portré filmek elkészítésének elméletét és gyakorlati magvalósítását. A nap során kiváló kisfilmek készültek el. Hegedűs Péter később azt mondta, hogy korábban egyetlen csoportja sem tudta ennyire rövid idő alatt, ilyen színvonalasan  kidolgozni és megvalósítani a feladatot. A szakember ezen dicsérő szavai büszkeséggel töltöttek el mindannyiunkat. Vacsora után, Stetina Bence, Gold Coast-i ösztöndíjas és fényképész vette át a vezetést. A sötétben kipróbálhatták a fényfestés művészetét, mely nagy izgalommal töltött el mindenkit. Másnap pedig a fotózás világában mélyedhettek el a gyerekek Bence segítségével. (További képek érhetőek el a táborról a szervezetek Facebook oldalain.)

Az iskolai szünetünkben Melbourne-be utaztam pár napra, ahol az ottani ösztöndíjasokkal tölthettem egy kevés időt. Lehetőségünk volt megosztani tapasztalatainkat, eddigi élményeinket. Április 12-14. között pedig besegítettem a melbourne-i Magyar Kultúr Kör néptánc táborának megvalósításába is. A táborban új táncokat sajátíthattak el a gyerekek Almer Zsófia és Fábián Vilmos ösztöndíjasok segítségével. Igazán kivételes volt megtapasztalni azt, hogy bárhová is visz az utam, mindenhol találhatok magyar közösséget, ahol hosszú évek óta őrzik magyar kultúránk szebbnél szebb elemeit. Érdekes volt látni azt, hogy az újabb generációk számára a magyar nyelv elsajátítása nem megy mindig könnyen, azonban mégis büszkék magyar származásukra és sok időt töltenek a néptánc gyakorlásával, mely által megélhetik a magyar közösséghez, értékekhez való tartozás örömeit. (További képek érhetőek el a honlapunkon, Fábián Vilmos galériájában)

Mind a két táborban arra törekedtünk, hogy valami újat tanulhassanak, gyakorolhassanak a gyerekek. Egyik táborban eszköz volt erre a média világa, a másikban pedig a tánc. Személyes véleményem szerint azonban sokkal többről volt szó mind a két helyen. Lehetőség volt arra, hogy a magyar közösség tagjai találkozhassanak, együtt tölthessenek némi időt a generációs különbségeket és a nyelvi akadályokat áthidalva. Mind a két helyen nagymamák és anyukák sürögtek-forogtak a konyhában, hogy minél több és finomabb magyar étellel kedveskedhessenek a táborban tanuló és játszó gyermekeiknek. Apukák és nagypapák segítették a helyszín berendezését, szükséges eszközök beszerzését, működtetését. A foglalkozások között együtt étkezhettünk, beszélgethettünk, játszhattunk, énekelhettünk. Nincs is ennél nagyobb érték.